Saturday, October 1, 2011

kekosongan


Malam masih muda. Malam minggu. Malam yang di tunggu tunggu oleh muda mudi. Si tua tui pun ada juga yang ternanti nanti kan malam minggu.. :P tapi....malam minggu ni...manyak bohsan la! aiyaaaak...apa mau bikin??

kemas rumah... apa ke jadahnya malam2 buta ni mengemas mengemop bagai...itu kerja siang hari sabtu gitu..
basuh baju lipat baju sidai baju...ditanggung beres dong.
3princess...Malam ni bagi kata 2, ulangkaji atau tidur awal. No TV tonite! Baru dia tau ummi dia garang :P
BigApple...malam minggu pun keghoje kome...carik rezeki begitu le ye...
FB...malas la. dua 3 menjak ni...jadi pemerhati jer...yang baik dicontohi yang buruk dijauhi :)
Novel....tak de stok baru!
Games...tak de perasaan.
TV...macam tak de cerita best jer... oh ya tadi ada tertengok masa dok tukar2 channel tu...si kak Ramlah Ram...eh! pesal muka dia jadik gitu erk? owh...teknik make up kot. ok ok sangka baik...ala sesekali nak bergosip. heh heh! okey, abaikan! cikapplehijau tidak bergosip didlm belognya ye...
'Bergayut'...ha ha ha...masa itu sudah berlalu...lama dulu... no more gayut gayut ni...

Aduuuh...apa yg mengarut ni cikapplehijau?
Lama tak dengar tazkirah. Lama tidak membaca. Lama tak hadir kursus. Ketepuan melanda. Yes, itu sebenarnya yang membuatkan kita kadang2 'kosong'.

Ilmu tidak datang dengan sendiri. Ilmu mesti dikejar di miliki diamal dituntut oleh sesiapa sahaja. Ilmu tidak kenal usia. Terlalu sedikit yang kita tahu. Semakin kita mencari dan mendampingi ilmu semakin kita tidak tahu apa2.

Semoga Allah swt memberikan kekuatan ketabahan kebersihan hati, akal dan fikiran untuk ku dan anak2 ku dalam usaha memperoleh ilmu. Ameen. 

p/s: tetiba rasa lapar pulak tengah2 malam ni..kalau buat hot choc cecah biskut..hmmm mesti sedap. Jgn tiru aksi ini!tidak sesuai utk pertumbuhan dan kecerdasan otak..heh heh heh!

salam sayang
dari haku yg sering terleka ketika menuntut ilmu, lalai mengamalkan lalu hilang pertimbangan..

Wednesday, September 21, 2011

keluh kesah siri 1...

Assalamualaikum...

Masa berlalu begitu cepat. Dua minggu berlalu tidak terasa. Walaupun begitu...saya masih dan terus menghitung hari. Berdebar debar gituh...heh heh!

Sudah 2 minggu juga pelajar2 baru dan lama mendaftar dan memulakan kelas untuk semester ini. Keadaan masih lagi kucar kacir. Sepatutnya di zaman berteknologi tinggi beralaf baru bertaraf global ini tidak terjadi perkara2 remeh yang memeningkan staff dan pelajar2 juga. Owh...what de?

Sikap pelajar juga kadang kala menjengkelkan! Macam2 ragam dan gaya. Ada yang baik, sopan, terlampau, haru, biru, gedik, manja, gerun, ...huuuuh! tidak terlafaz dek kata2. Dilayan kita sakit...tak dilayan carik penyakit namanya. Bersabar ajer la. Layaaan ajer la pro kata nya..padehal... ?? :P

Cuma kadang2 terfikir sendiri...kalau lah cara anak2 bangsa ku ini ini tidak berubah, tidak diubah, tidak pernah mahu berubah...sampai bila bila pun bangsa ini tidak akan berubah! huh!bersalfasah pulak...(rosak bahasa! falsafah la) :(

p/s: Minggu ni Puncak dah ala ala kat Cameron Highland. Bangunan FPTP ni dah macam hotel Equatorial dah dr jauh...huhuhu!

Sekian, salam sayang dari Puncak...dengan kata2...kerja biar ikhlas!

Saturday, September 10, 2011

kisah kau dan aku..

Bismillah...

Sana sini masih lagi berkisahkan raya. Jalan raya, balai raya pastinya sesak sebab sana sini ada open house, open table...

kisah 1
Walaupun raya masih terasa di serata Malaysia tapi apakan daya bila tugasan lebih memerlukan perhatian. Syukur semua berjalan lancar di hari pendaftaran pelajar untuk semester September 2011 - Januari 2012. Proses persediaan bermula sejak bulan puasa lagi. Tu pasal lah i lama tak hupdate dek noon. Bizi gituh... :P. Alang2 masih dalam mood raya makanya kami pun bertugas dengan baju raya...

lihatlah betapa memasing ceria dengan baju raya, tudung raya, kasut raya, seluar raya...raya raya raya...kaya raya jer yang tak...ha ha. Lega bila satu bab sah settle. Ada byk bab lagi lepas nih...harap2 semua berjalan lancar juga.

kisah 2
Dolu dolu...masa dok Kayangan majlis hari raya ofis disambut dah nak hujung hujung syawal. tunggu line clear baru buat. La ni kat Puncak lain plak caranya. Awal2 dah buat majlis. Bukan nya apa...hal maklum nextweek sem baru dah mula. Bila class dah mula semua orang dah bizi. Makanya majlis sambutan raya fakulti pun di awalkan... Temanya Merdeka Raya.

Hamboi2...melaram korang yer...

Mantan Dekan...Fakulti OM dah kawin dengan fakulti Business...sob sob..sedey...kami dah bukan sebuah fakulti lagi. Lepas ni tak de Fakulti Pengurusan & Teknologi Pejabat lagi kat UiTM. uwaaaa!!!

Booth Aras 16 (ofis kami ler) menghidangkan ubi rebus dan sambal ikan bilis...bersama air kopi asap berkepol kepol..

juga...laksa johor d'boom yang menjadi rebutan para tetamu...memang mabeles!

Booth2 para lecturer yang mewakili setiap level...15, 14 dan 13. Macam2 acara diadakan (masuk 1 acara ~ bidan terjun you). makanan memang macam2 dan tak larat nak rasa semua!

kisah 3
Puasa sudah. Raya pun sudah. apa lagi?? kenduri kawin lah pulak... Dalam perancangan kita yang bernama manusia memang tidak boleh melawan rancangan Allah swt.

Hari ini adalah majlis walimahtul urus rakan sepejabat CAH masa dok PPS dulu, Nurul Hidayah. Kami semua akan berkonvoi dari Shah Alam ke Sg Siput, Perak sebanyak lebih kurang 10 kereta. Walaupun big apple tak boleh ikut CAH dan anak2 telah kompemkan kehadiran. Hal maklum...rakan rapat, kan? Antara yang hadir ialah Prince Halilintar, Fenn, Acap, kak Shida...huh! semua tokey2 belog nih.

Memandangkan cikapplehijau tak dpt pergi ke majlis itu...

untuk Nurul yang dikasihi....
Selamat pengantin baru.
Ketahuilah olehmu bahawa doaku sentiasa mengiringi mu.
Semoga kebahagiaan, kedamaian itu kan jadi teman mu. 
Semoga mimpi indah kan jadi milikmu.
Semoga kesabaran dan kesetiaan selama ini terbalas jua.
Semoga tidak ada airmata kesedihan lagi.
Tabahlah dalam mengharungi dunia baru mu.
ape2 pun...sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri...huhuhu!

nurul (tudung coklat) bersama cik wawa, officer PPS (sori, not available hehe..)

kisah 4
Nak tau kenapa kami tak jadi gi kenduri kawin si Nurul tu?

@klinik.
Sebab duniawi... little princess demam! Mata yang layu. Suara langsung tak keluar. Dok berkepit ngan babah jer (sebab dia tau ummi dah tak larat nak kokong dia).
Sebab hakiki... dan Allah jua yang Maha Mengetahui! Setiap apa yang berlaku ada hikmah nya yang tersendiri. Terima lah dengan hati yang terbuka.

kisah 5
Badan dah letih. Mata pun dah nampak bantal jer. Mengomel pun dah panjang ni...apalagi?? Selamat tido.  Anak2 pun dah tido. Malam ni semua menyempit2kan bilik ummi memasing ambik peluang sebab babah tak de. Ops! sebelum lupa...maaf ye rakan2..tahun ni sy tak buat open haus atau pun open table...tahun depan lah ye...tunggu rumah sendiri InsyaAllah.

Salam sayang
dari haku yang hasyik memasang hangan2...

Wednesday, September 7, 2011

tak sedar

Assalamualaikum...

dalam diam yang tak diam ni rupa2nya bulan dah berganjak jauh. Bulan Ogos ditinggalkan dengan 1 n3 jer...ish ish ish....apa nak jadi dengan cikapplehijau ni ye?...:P

mesti ramai yang rindu ngan cikapplehijau ni kan? kan? kan? ala...ngaku jer la...heheheh.... udah2 la tu..perasan tak abis2..:D

sebab dah lama sangat tak tunjuk bakat terpendam ni... memang betul2 terpadam jadinya idea2 bernas cikapplehijau ni...sampai tak reti nak tulis apa :P

tak sengaja. tak sengaja tak hupdate. boley?

sambutan hari raya yang memenatkan. pulang ke Inderapura... merantau seketika ke bumi hang tuah... owh...keletihan akal dan fikiran! *gambar2 raya pun belum abis transfer ke panji semerah ni.

dunia pekerjaan...InsyaAllah tinggal 2 bulan lagi sebelum tibanya November. Enjoy yourself! enjoy kerja2 anda! dan enjoy melayan peél orang! set dalam minda "hari esok lebih mencabar dan lebih memerlukan kekuatan!" so, just ignore benda2 tak penting tu.

apa lagi nak cerita? family...3princess...makin cantik dan ayu macam ummi dia. hah? eh! tak lah. main2 jer...sihat wal a'fiat alhamdulillah... babah? lepas raya ni perut dah normal kembali macam2 dolu2.dah tak sebuk kata seluar longgar..ngeh3x.. dan dah gian nak gi memancing... :(

princess polka dot...

salam sayang
salam aidilfitri
salam kemaafan
salam penuh keikhlasan...

p/s: berazam kembali aktif berbelog... :)

Tuesday, August 16, 2011

itu ini...begitu begini

Salam Ramadhan....

YA. Begitu lama tidak dihupdate ini belog.
HADOI. Selalu berhenti di pertengahan jalan.
HAMPEH. Tulis tak abis.
PENUH. Draft..draft..draft...
SELALU. Memang begitu lah.
SELAMAT.Tinggal kenangan...

Sebenarnya bukanlah sengaja mendiamkan diri tapi terpaksa (alasan! ha ha) Beberapa hari ini(mungkin lebih) saya berada dalam keadaan stress yang terlampau. Mak guru saya kata kalau kita tengah marah atau dalam keadaan emosi yang tidak stabil maka kita dinasihatkan supaya tidak menulis apa2. Ditakuti ianya akan meninggalkan kesan yang tidak baik kepada diri kita, keluarga dan orang disekeliling kita juga kepada pembaca2 omelan kita iteww nanti... Owh! begitu rupanya...iye ke?  

Apo nak di kato... Manusia begitu banyak ragam dan karenah nya. Semoga saya tidak jadi begitu... Na'uzubillah. Saya ingin menjadi orang yang baik baik. Tidak mahu menyakiti orang di sekeliling saya. Tapi keywords kehidupan saya mudah sajer...saya kurang ajar pada orang yang kurang ajar pada saya ... Eh!ganasnya saya...saya ke tu?

Sungguh2 saya nyatakan saya sangat stress, tertekan di sini...ditempat baru ini. Setiap hari saya berdoa agar kesabaran sentiasa berpihak kepada saya tetapi akhirnya...dibulan nan mulia ini kesabaran itew tercalar jua... Kerja banyak menimbun...apa ada hal...i terlatih u! (poyo) kalau tak tahu i tanyalah sape2 yg terror,kan? Tapi bila orang membola bola kan saya (dia tak tahu saya ni suku sakat bola2 api huhu..), merendah rendah kan saya (walaupun saya memang tidak cukup ketinggian he he), bercakap dengan nada yang bersinis sinisan, buat muka dan menjeling2 di desktop saya, berlagak hebat, terlalu ego dan menuduh saya sengaja tidak mahu datang kerja walau pun saya ada surat (MC) dari Tuan Doktor! mahu saje saya suruh dia call ofis lama saya tu. Dia hingat saya ni minah ponteng ke? Huh! ini sudah lebeeh...siapa boleh sabar,kan?

Saya memohon untuk ditukarkan ke jabatan lain dengan seribu harapan...dengan hati yang terbuka untuk menerima sesuatu yang baharu. Saya sangat sedar bila ke tempat baru saya bukan lagi otai(otailah sangat...ha ha) saya akan belajar dari bawah semula. tapi itu tidak mengapa..memang itulah yang saya cari! Saya mahukan pembaharuan dalam pekerjaan saya. Dan...dan tidak ramai yang mahu jadi seperti saya. ups! terpuji diri sendiri pulaks..huhu.. Just tell me siapa yang sanggup mencemar duli dari 'kayangan' turun ke 'puncak'? lebih lebih lagi ke FAKULTI? ada? kau nak? kau mahu? semua geleng kepala bila sebut perkataan fakulti. Dah lah ke fakulti...bahagian akademik pulak tu? kau nak? kau berani? Ceh! lu sendiri pun tak berani pindah akademik lagi mau kondem orang... ini macam punya orang pun ada ka?

Saya adalah seorang isteri, ibu kepada 3princess (4 - 10tahun), berkerjaya (orang bawahan sajer huhu...sedar diri hokey) yang selalu ditinggal tinggalkan. Bak kata pepatah "Sayang anak tangan tangan kan, sayang isteri tinggal tinggalkan" ha ha...suami saya selalu out stesen lah! Kadang kadang kene tinggal 1 hari saja. Kadang kadang 2 hari. Kerap 3 - 4 hari. Dan ada masa juga kene tinggal hampir seminggu! Siapa mahu urus itu 3princess? Saya juga kan? Meru - Shah Alam memang tak jauh. Jammed? Mau hantar anak pagi pagi pun ambil masa. Pukul 7 pagi keluar tak tentu pukul 8.30 boleh sampai ofis. Meru - Shah Alam dah macam Meru - Melaka plak. Ea eh...kenapa tetiba sebut Melaka nih? hehe.. Kalau hari2 tempuh jammed alamatnya... cepat jadi perempuan kertu lah saya...ha ha.. 

Saya percaya setiap apa yang saya lalui ini memang telah tertulis. Sepatutnya saya lebih cool...lebih relax...dan jangan mudah naik hangin. Tapi kalau saya diam kan sajer nanti dia letak saya di bawah tapak kaki dia plak... Pesanan saya untuk officer yang perasan bagus tu ialah....udah udah la tu nak sakitkan hati orang. Terima kelebihan orang lain dengan hati yang terbuka. Sekali kau respect orang, 10kali orang respect kau. Buat masa ini walaupun hati sudah sejuk tapi calar nya tetap ada... i respect you sebagai orang yg lebih tua dari i sajer bukan sebagai officer i. i tau siapa u...walaupun i baru 4 1/2 purnama di sini jangan ingat i tak perhati cara kerja u..jaga jaga...ada yang memerhati...(tag line kiah propa dalam galaksi tuu..) Officer yang bagus tidak akan buat begitu.

Kita sama sama mencari rezeki. Kita sama sama bekerja dibawah satu bumbung satu institusi satu ketua satu jabatan. Jadilah seorang yang profesional. Jangan meleweh leweh. Jangan cepat panik. Jangan suka menjerit jerit. Jangan bergurau yang bukan bukan. Jangan double standard! Sungguh tidak berattitude begitu (untuk diri sendiri juga).

Serius. Ketika saya menaip n3 ni saya dah ok (eh! bukan saya memang ok sentiasa ke? :P) Sambil menaip sambil senyum senyum lagi. tu nama nya syok sendiri cikapplehijau oiiii!!! Jadi, ketika membaca kisah ini sila la senyum ye... he he:)

Bohsan sungguh n3 ini. Mari kita meriahkan dengan gambar ye (1 jer)

Ini adalah student2 SKP yang baik,rajin,sopan dan ringan tulang membantu kami. Lepas raya ni mereka akan meneruskan pengajian dalam kursus masing2. Sedih bila mereka dah tak de di ofis ni lagi. Ape2 pun selamat maju jaya untuk mereka semua.

errr...panjang sudah. Maaf ye...hal maklum lama tak hupdate :D

salam sayang
dari haku yang ingin kembali seperti dulu...

Sunday, July 31, 2011

Dia datang Lagi...

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadhan....


anak bulan telah kelihatan... :)

Alhamdulillah bertemu lagi pada tahun ini.
Selamat mengerjakan ibadah puasa di bulan penuh barakah Ramadhan al Kareem.
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik...

Selamat berpuasa kepada semua sahabat2 dan pengunjung belog ini. Semoga kita dapat mengharungi dugaan Ramadhan dengan penuh kesabaran dan bertambah lagi keimanan kita. Ameen....

Pesanan dari pihak penaja:
Berhati2 di jalan raya.... agar kita dapat sama2 meraikan 'kejayaan' kita bersama keluarga dan orang tersayang... :D


Monday, July 25, 2011

santai

Assalamualaikum...

Aktiviti petang Ahad yang jarang-jarang dapat dilakukan. Hal maklum babah memang bizi. Bizi keje, bizi balik kampung, bizi memancing, bizi itu, bizi ini...ha ha..gurau jer la babah...

"Jom kita cuci kereta..." idea paling bernas dari babah. heeee...





Babah patut dapat award sebab paling rajin buat kerja. Yang 4 pompuan ni posing jer lebih..heh heh heh! Apa apa pun terima kasih sebab tolong cuci kereta ye anak anak.

p/s: kesian babah sebab kedua dua batang pancing nya patah masa pergi memancing malam semalam. Besar sangat agaknya ikan yang tersangkut kat umpan tu. Kalau dah tak de rezeki tu hebat dan mahal macam mana pun batang pancing tetap tak de rezeki bang oiii...

jumpa lagi... :D

Friday, July 22, 2011



baru jer sign in al khonon nak hupdate cerita baru

tetiba...

ummi...boleh tak nak main game?

ummi...boleh tak?

boleh la....

alahai anak2 zaman sekarang...

tak diberi nanti mulut tak berhenti2 merayu.

tak ape lah sesekali.

pu3ofmine...



Sunday, July 17, 2011

!Mengidam!

 
Satu dua menjak ni aku selalu diserang sakit kepala dan pening pening. Ada kalanya aku tidak boleh membaca apa pun hatta novel Ungu Karmila itu. Memandang dan bermain2 dengan Panji Semerah apatah  lagi. Kesakitan itu akan menimpa lagi dan lagi dan lagi. Pada saat saat itu apa yang menjadi idaman hanya lah memejamkan mata di atas tilam sambil memeluk bantal peluk. fuuuh... Petanda apakah itu?
 
Mungkin kah???
 
Mungkin juga... kerana aku sudah terasa rasa mahu itu dan mahu ini. Bahasa mudahnya aku mengidam.
Pertama sekali aku sangat mengidamkan ini.
 
Mak mengidam BMW 5 series dek noon.... tapi bukanlah nak membelinya.  Mengidam nak memandu pusing pusing keliling kota saja... Mati hidup semula pun mak tak kan mampu memilikinya noks. Lagipun...kereta yang paling best dibawa/pandu ialah kereta yang sudah habis dibayar. Tak de hutang. Betul tak? Betul kan? he he he...

Perkara kedua yang diidam2kan pula...
Mesin basuh muatan hadapan made in ober see USA gituh... tak hengat hengat kau nyiah... Kuat berhangan sungguh. Tak dapat yang ni pun tak ape lah...sob sob... Tak kisah lah muatan hadapan ke muatan atas ke janji kainbaju tidak berlonggok penuh satu bilik air dek noon... bughuk bebenor ghupe nya...
 
Ni gara gara menemankan big apple menempah cermin mata. Terai punya terai last last terjatuh cinta dengan frame Titanium buah tangan daripada Nikon. Memandangkan mata pendua aku ni masih lagi menyerlahkan keterampilan maka nya abaikan saje lah hasrat tersebut... :(
Bukan kah membazir itu sahabat syaitan yang direjam.
gambar hiasan dr mr google.
 
Nampaknya sakit kepala kembali menyerang sebab kat ofis dari pagi tak dak aircond. Dan tak dak air. Tu yang melalut bagai...saya tidak mengandung cuma mengidam he he maafkan lah saya ye.. :D Walau apa pun saya memang mengidamkan 3 benda diatas.  ^_^
 
salam sayang
dari haku yang sedang kesakitan... :(
 

Saturday, July 9, 2011

kek coklat cinta hati

Assalamualaikum...

memandangkan hari ini adalah hari sabtu dan esok cuti maka dengan sukahatinya CAH nak share resepi kek coklat paling sedap dan paling senang nak buat. kalau kek yg susah nak buat tu CAH pandai juga...pandai oder.. oder ngan adnazthie-kek. ngeh3x

Janganlah malu2 nak buat ye...very simple, murah dan mudah.

Bahan2
1. coklat ~ 1 cawan
2. minyak masak ~1 cawan
3. Gula  ~ 1 cawan
4. susu pekat manis ~ 1/2 cawan
5. Susu cair ~ 1 cawan
6. 3 biji telur
7. Esen vanila ~ 1 sudu teh
8. tepung gandum ~ 1 suku cawan
9. soda bikarbonat ~ 1 sudu teh
10. baking powder ~ 1 sudu teh

Terbahagi kepada 3 adunan.

Adunan 1
1) coklat ~ 1 cawan
2) minyak masak ~ 1 cawan
3) Susu pekat manis ~ 1/2 cawan
4) Gula ~ 1 cawan
5) susu cair ~ 1 cawan
~ semua bahan masukkan dalam satu adunan. Masak atas api sampai jadi pekat. Lepas tu, biarkan sejuk.

Adunan 2
1) 3 biji telur
2) 1 sudu teh esen vanila
~ pukul telur sampai kembang dan masukkan esen vanilla. Bila sudah kembang, masukkan coklat masak tadi, letakkan tepi.

Adunan 3
1) Tepung gandum ~ 1 suku cawan
2) soda bikarbonat ~ 1 sudu teh
3) baking powder ~ 1 sudu teh

~ masukkan bahan dalam 1 adunan, ayakkan dan masuk dalam campuran coklat dan telur tadi.

* Kukus selama 50minit hingga 1 jam. InsyaAllah jadik punya sebab kukus...kompem tak hangit hangus rentong cik gayah oiii...ha ha
ta daaa....

inilah hasilnya. walaupun terpahit sebab terlebih coklat kek ini tetap laris masuk ke dalam mulut. Dinamakan kek coklat cinta hati sebab CAH masak kek ni untuk big apple sempena hari bapa bulan june hari tu. tak sempat nak update kat sini. hal maklum la sejak jadi orang fakulti ni idea tak berkembang..huhuhu!

oh ya lupa pula, terima kasih pada cik nadiah amni yang menyokong CAH untuk menjayakan projek ini. nadiah yg beri resepi mudah lagi murah tapi sedap tak hengat ni. so, apa lagi selamat mencuba!

p/s: habis dah baca Bening Merah Jingga...giller seddih.

salam sayang
dari haku...di angin lalu... :P

Saturday, June 25, 2011

Sabtu owh Sabtu

Assalamualaikum wbt...

Hari ini hari Sabtu. Pada hari sabtu saya cuti. Hep! sapa cakap hari sabtu hari cuti? Sabtu lah hari bekerja yang paling memenatkan. Penat buat kerja rumah.

Buat sarapan, cuci kain baju (walaupun cikminah yang buat tapi bertrip trip menyidai dah macam kedai dobi plak), cuci bilik air, mengemop, masak tengahari, ambik anak dari ko-ko kat sekolah, cuci pinggan mangkok hayon, kemas bilik anak2 dara, ruang tamu, anjung...adoi! tolong.

Rasa macam nak patah pinggang dan kaki. Hal maklumlah umur pun bukan sweet seventeen lagi dah sweet and sour dah..ngeh ngeh ngeh...

Hari ini cadangnya nak melawat Pesta Buku Selangor kat Shah Alam Convention Centre (SACC). Apakan daya....dah tak terdaya nak berjalan. Akhirnya...melayan Shah Rukh Khan saje. Dil to Pagal Hey...sob sob sob...10kali tengok pun tak jemu.

Semalam sempat gi survey. Sempat juga menyambar buku ni....

hari tu cari kat MPH dah habis.

Teruja nak beli buku ni sebab masa jalan2 kat belog suka.suki.sakdi dia dah baca buku ni 80++ kali. fuuuh...dahsat tu cik sakdi. Kalau ikutkan hati mau saje memborong semua buku RAM. berhangan! Rayyan Fantasi tu pun tak habis habis lagi. heh! Dok cari booth jemari seni pun tak jumpa, nak beli Bening Merah Jingga ~ Nazurah Aisyah . Sedih dowh...

Hajat di hati nak ajak big apple main badminton dah sebulan raket tu tak disentuh. Nampak gayanya berhabuk la bulu tangkis tu sebab tak balik lagi big apple ni.

Hari pun dah petang. Masa untuk angkat kain di jemuran. Selamat berhujung minggu semua. Hargailah masa sebaiknya bersama orang2 tersayang. dah macam diary pulak dah....

salam sayang
dari haku yang sentiasa menyayangi diri mu...






Thursday, June 23, 2011

Bijak kah?

Bismillah...

Hari ini ceq kerja halfday. Kerana itu ceq agak kekalutan hari ini kerana ada arahan semasa yang belum settle. Ditambah pula ceq bertugas di Bilik Gerakan Peperiksaan pada minggu ini. Peperiksaan Intersesi Jun 2011 sedang berjalan. Walaupun tugasan di bilik Gerakan sudah pun ceq selesaikan tapi letih juga la melayan. Kejap kejap ke Aras 1. Kejap kejap ke Aras 16. Bisa kurus sih begini...

Tepat jam 1 petang ceq dah stand by nak balik. Encik Musang Berjanggut seperti biasa akan melewat lewatkan ceq dengan bahasa2 yang sangat puisinis. ceq pun bukannya suka2 nak ambik halfday. ceq sangat sayang mahu meninggalkan pejabat lebih lebih lagi kalau Encik Musang Berjanggut ada di pejabat. ha ha. Tapi ceq tak peduli. Hari ini ceq tak dak masa nak layan Encik. Bye bye Encik Musang Berjanggut. Esok kita jumpa lagi naa. heh heh!

musang berjanggut hok versi lama :) musang berjanggut kat ofis ceq pun lebih kurang sama...kih kih kih

Owh lupa pula nak beritahu, ceq halfday sebab hari ini ialah hari menandatangani kad prestasi di sekolah anak2 ceq. Suami ceq ambil turn sebelah pagi untuk anak sulung - tahun 4. Sebelah petang ceq lah pulak - tahun 2. Prestasi anak2? Alhamdulillah. Walaupun bukan yang terbaik tapi masih dalam lingkaran emas. ceq sudah cukup bersyukur. Kalau dipaksa2 takut lain pulak jadinya. Budak2 la ni main psikologi ja. Silap sikit  boleh terus jadi psiko.

Bertugas di Bilik Gerakan Peperiksaan ada macam2 cerita ceq dapat. Salah satu cerita pasal 'toyol'. Ada saja 'toyol' yang ditangkap walaupun pada exam short course! hebat betul budak2 la ni naa. Sekolah tinggi tinggi tapi akal tak dak. Awat lah sampai menipu, meniru ni dek noon?? Kalau pun lupa hukum hakam kasihan lah pada emak dan ayah. Terdesak sangat gayanya. Masa buat kerja tu tak hingat apa. Dah kena tangkap, masuk 'court' barulah nak menangis merayu bagai... Malu kat mak pak lah. Malu kat kawan2 lah. Malu kat 'marka' lah. haish!

Hang pa ghasa lah kan pasai apa depa jadi lagu ni? hang pa pikiaq la naa... 

hok ni desperate housewife..hok meniru tu desperate apa plak?

p/s: Ilmu dunia mudah untuk dipelajari tetapi ilmu keimanan? Sebab itu ramai bijak pandai yang tidak berakhlak. Memberi aib, jatuh menjatuh permainan hidupnya. Biarlah menjadi orang 'kebanyakan' asalkan masih lagi bijak mengawal perilaku. Berusaha untuk tidak menyakiti hati orang lain. Daripada menjadi orang 'bangsawan' yang tidak berpendirian.

Salam sayang
dari haku yang sekadar di pinggiran... :D

Tuesday, June 21, 2011


Salam 'alaik...

Lamanya saya tak hupdate,kan? bukan tak nak malah hati sentiasa meronta ronta nak berceloteh di sini...cikapplehijau ada baaaaanyak perkara nak tulis tapi apakan daya. di ofis memang mintak maap lah. lunch hour pun tak berkesempatan. kesian sungguh!

malam? berebut dengan kain baju yang minta di cuci, dilipat dan digosok. pinggan mangkok hayun. periuk kuali belanga pun mintak perhatian. 3princess tu jangan katalah memang tak boleh berenggang.

sedih juga lama tak menjenguk sahabat2 belog. jenguk mana yang sempat jer.
InsyaAllah bila free cikapplehijau terjah dan tinggal jejak ye.

p/s: rindu zaman dulu dulu... :(

from Puncak with love...:D

Friday, June 17, 2011

seriang kanak kanak...

Assalamualaikum...

Jangan tukar. Jangan alihkan siaran anda! Ini memang belog saya, Cikapplehijau punya.

saya ingin bertukar hangin. bukan naik hangin. he he

template layout asal begini rupa nya. cute jer...yang sebelum ni punya layout macam skima jer..

(NOTE: Side elements such as girl on swing and kids on fense will only be seen on bigger - widescreen monitors. hurmmmmm.....)

harapan saya...semoga kehidupan akan lebih ceria, happy, fun and best! macam kanak2 riang.

bersambung...


p/s: sentiasa berpijak di bumi nyata... :)

from Puncak with love... :D

Monday, June 13, 2011

'keadaan'


aku tidak pernah sesal
meninggalkan mu
dulu

aku tidak pernah sedih
berhijrah ke daerah ini
semalam

aku tidak pernah ingin
pulang ke sana
buat masa ini

aku tidak pernah mimpi
bertemu kisah duka
lagi

yang aku kesal
kepalsuan,  kepuraan

yang aku pedih
keangkuhan, kebodohan

yang aku hilang
kemesraan, keikhlasan

yang aku impi
kesejahteraan, kerukunan

by:zmj14jun2011


from Puncak with love :(

Sunday, June 5, 2011

cuti sekolah...apalagi kalau bukan kenduri kendara...

Assalamualaikum wbt...

Baca tajuk pun dah tau apa kisah. Halmaklum la cuti sekolah...time ni lah nak buat kenduri kawin, nak bertunang, nak berendoi, nak jalan2 makan hangin...kasi can la.. dapat juga tangkup periuk... he heh!

Bila difikir2 bagus juga kene jemput ni. Ini tandanya orang ingat kat kita. Hargai ikatan persaudaraan, kejiranan, persahabatan. Bayangkan kalau orang tak nak jemput kita ke majlis mereka....mesti sedih kan? Bersyukur la cik siti wan kembang oiiii.... :D

Layan gambar la eh...
Rumah pertama: Saudara belah mak. Tempat kejadian: Kpg Kundang, Sg. Buloh. Tema: Hitam putih.

Lepas tu kami 'lari' pula ke...
Nina dengan gaya selambanya.

Rumah kedua: Jiran sebelah rumah. Tempat kejadian: Kampung Baru, Kuala Lumpur. Tema: Khunin diraja + putih.
Tuan rumah (berkopiah putih) ni memanglah jiran kami, betul2 sebelah rumah. Majlis kali ni diadakan di Kpg Baru sebab dia memang menetap disana. Rumah kat sebelah tu macam rumah tumpangan je rumah hujung minggu gitu. Dua majlis walimah anak nya yg sebelum ni memang buat kat Meru kali ni jer buat kat KL.

E eh...nampak KLCC la... memang dekat benar. Jalan kaki beberapa minit dah sampai. gambar ni iols snap sendiri ye bukan ambik dr mr. google okey.. :)

Yang ni pun iols snap juga sebab tu tak cantik.,blurr jer. huhuhu!

Arah tuju seterusnya...
Rumah ketiga: rumah emak kepada my BFF, GG. Tempat kejadian: Belakang petrol pum Petronas, Meru. Tema: 'ntah ye...pink utk baby girl dan grey utk baby boy kot..
Majlis doa selamat dan cukur jambul aka berendoi dan aqiqah anak2 buah nya (adik adik GG). Sori Gee iols copy paste gambar ni dr FB uols.. he heh!

Kak Qin tak sabar nak tengok apa yg auntie GG letak dlm tu.

Comel kan 'berkat2' dari rumah auntie GG ni. 3princess kata rumah auntie GG la yg paling best sebab diorang dapat pilih sendiri jajan yang banyak tersedia tu,bungkus dan bawa balik. Makanan pun superb! macam2 ada. Kambing panggang pun ada tapi... perut kami dah kekenyangan la auntie GG.

Itulah kisahnya...aktiviti biasa hari ahad pada musim cuti sekolah begini. Cuti sekolah kali ni tak dapat nak bawak jalan2 sangat sebab bajet kene jaga juga. heheh! Jalan2 kenduri kawin pun booooleh lah!

p/s: Fuuh! penat betul. Lepas ni kene buat surat lantikan dan minta elaun sebab asyik jadi pemandu jer... Big apple?jadi co-pilot kat sebelah.

salam sayang
dari haku yang rasa...dekat tapi jauh....dengan blog sendiri.

Tuesday, May 24, 2011

Cemburu!

Bismillah...

Ya! betul.

Aku sgt cemburu.

Cemburu dengan kamu. Kamu. dan kamu.

Berapa n3 sudah kamu buat untuk minggu ini?

sedangkan aku...

Masa dan keadaan yang begitu membatasi.

Berebut dengan boss.

Berebut dengan jelingan2 sinis.

Berebut dengan 3princess.

Berebut dengan lambakan kerja rumah.

Kepenatan.

Akhirnya, terbiar sepi.

Sunyi tanpa bicara. Lagi.

Maka, adalah yang merindui.. (sudah sudah la perasan tu CAH oiii...ngeh ngeh ngeh..)

p/s: cemburu juga bila tengok result student yg best2 tu. Straight A's. Anugerah Dekan tiap sem. Last last dpt Anugerah Naib Canselor. Mulalah memasang hangan2...he he he...tak abis abis berangan.

from Puncak with love... :D


Thursday, May 19, 2011

My Day @ 18 May

Assalamualaikum wbt

Tahun ini tak de acara nyanyi2 yg gegak gempita kat pantry. Tak de acara snap2 dan posing2. Tak de acara potong2 kek. Tak de acara suap2 kek. Tak de hidang2 kek kat bos2 yg dalam akuarium tu.

Tahun ini ia disambut dengan keadaan yg sunyi. Sepi. Sayu. No body knows 18 Mei adalah hari ulang tahun kelahiran iols. Dua orang sajer yg tahu. Cik Fia  pagi2 dh dtg and wish. Terkejut sikit. Mana Pia tau ye. Owh rupanya Cik Fia geng FB. Terlupa seketika. Thanx Fia.. he he. Seorang lagi ialah Encik Kassim Baba (bukan nama sebenar) wish sewaktu berselisih. Itupun kebetulan dia minta no I/C beberapa hari sebelum hari kejadian. Thanx ye En Kassim Baba. Pandai diorg ni simpan rahsia.

Sunyi dan sepi hanya di ofis baru sajer...

Kat FB? Kat henpon? Kat Y!M?

Meriah gituh...

Huh! memang tak cukup tangan nak membalas ucapan2 dan kata2 selamat dan doa2 dari kawan2 semua. Bukan setakat kawan2 semasa. Kawan2 sekolah menengah, sekolah rendah pun ramai. Anak2 saudara yg lawa2 dan hensem2 tu pun. Bos2 ofis lama tidak ketinggalan. Bekas tunang iols pun wish jugak tau! errr...kekasih lama wish tak? he he he...

Seikhlas nya... you rock my day bebeh!! (ah terlebih sudah...).

Bila sunyi, sepi, sayu dan dingin itu melanda tidak bererti kita tidak bahagia.

Bila senyum, senda dan keriuhan itu menghimpit tidak bererti kita pun sangat bahagia.
psssst...bahagia itu subjektif.

p/s: semua yg mengucapkan selamat dan titipkan doa ku ucapkan terima kasih sayang yg teramat. Didoakan kalian juga sentiasa dibawah lindungan Yg Maha Esa, dikurniakan keberkatan usia dan rezeki, bahagia disamping keluarga tercinta dan berjaya dunia dan akhirat. Ameen. Maaf sekiranya ada yg tidak dijawab atau dibalas ucapan2 itu karena line streamyz problem ~ kene petir (ini bukan kerja Prince Halilintar ye). Terima kasih sahabat! Ku sayang kamu... :D

from Puncak with love... :D

Tuesday, May 17, 2011

keywords: Kasih Sayang. Ikhlas. Sabar. Adil.

Salam álaik...

Semua orang tahu. Seluruh dunia pun tahu. Ibu bapa juga tahu. Murid2 lagi lah tahu. Guru2 apatah lagi. Memang tahu. Sungguh2 tahunya. 16 Mei adalah hak milik mereka, guru2 aka cikgu2.

Pada asalnya saya tidak mahu menulis pasal guru aka cikgu ni. Bukan sebab tidak mengenang jasa. Bukan kerana lupa diri. Bukan ada sejarah pahit dan bukan ada rasa benci ataupun dendam. Tidak ada sekelumit pun rasa sedemikian. Ater, udoh semua belog ceghita pasal haghi cikgu cikgi ni, kan?

Tetapi...akhirnya terpanggil juga nak menulis bila membaca satu demi satu n3 rakan2 blogger saya yang kebanyakkan nya adalah berstatus guru. Hebat sungguh! Tabik spring gituh.. he he

Beberapa tahun dulu...mungkin sudah 15 tahun lebih (lama tuh..) saya juga pernah bergelar guru. Jodoh tak panjang...4 tahun sajer. Pengalaman? Superb! Lebih2 lagi bila tiba Hari Guru memang seronok bila murid2 bagi hadiah. Dan saya salah seorang top 5 guru yg paling banyak dapat hadiah saban tahun sepanjang khidmat saya disekolah tersebut. Penuh juga bonet kereta dengan hadiah dari mereka tu.

Ada juga rasa malu dgn guru2 yg lain sebab guru sandaran ini 'hover' plak drpd guru2 tetap lagi bertauliah. Apakan daya..."Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita menerima." Mungkin sebab dalam kelas tu kebanyakkan nya adalah anak2 orang 'ada2' atau memang mereka sayang saya (perasan!) atau juga keperihatinan ibu bapa dalam hal2 sebegini atau pun mungkin juga waktu itu saya adalah cikgu yg bujang! huhuhu...(terlebih sudah..)

Saya tidak pernah pun meminta-minta pada anak2 kecil itu untuk memberikan hadiah pada saya. Apatah lagi buat announcement "Esok adalah hari guru. Jadi, saya mahu esok setiap murid kene bawa hadiah untuk saya" Owwh tolong lah. Ini kisah benar. Saya pernah dengar seorang guru buat macam ni. Waktu tu saya rasa...Ya Allah, malunya... Bukan semua orang mampu nak bagi hadiah lah! Apa agaknya tanggapan ibubapa bila tahu guru/cikgu cakap macam tu? Menjatuhkan maruah betul!

Saya tidak pernah kisah apa pun yang mereka beri. Saya ucapkan dengan ucapan terima kasih yg sungguh2 ikhlas. Walaupun ia hanya sekadar sebatang pen merah! Pernah saya terfikir, mungkin anak2 kecil ini membeli pen merah itu dengan wang saku yang diberikan oleh ibu bapa.  Maka, saya simpan dan saya jaga dengan baik. Menggunakan pen merah itu untuk menanda buku2 anak2 kecil itu hingga habis dakwatnya. huh!syahdu gituh.

Saya bukanlah nak memuji diri tapi itulah kenangan namanya untuk dijadikan pengalaman dan pedoman kehidupan. Membimbing dan mendidik dengan kata kunci Kasih Sayang. Ikhlas. Sabar. dan Adil. Saya juga percaya pada..u get what u give!  Kita sayang mereka. Kita akan dapat kasih mereka.

p/s: nak bersiap. bawa anak2 beli hadiah untuk guru2 mereka. hujung minggu hr tu cuaca tak mengizinkan untuk kami keluar rumah. babah pulak kerja. (wesak day ni pun babah kerja jugak..hurmmm...)

from Puncak witk love... :D

Saturday, May 14, 2011

Sana. Sini. Situ.

Assalamualaikum wbt...

i'm back!!!
ceh! poyo!!
ha ha

kembali sebab...bukan ada cerita baru yang best pun.
kembali sebab...dah rasa segan dan malu yg amat sangat.
apa tidak nya asyik bertandang ke belog orang tapi belog sendiri tak berhupdate.
malu lah kalau rakan2 blogger dan followers baru datang sini tapi...there are nothing.
umpama orang dtg rumah kita tapi kita tak hidang juadah tapi kita suka pergi rumah orang sebab diorang hidang dengan macam2 makanan dan kuih muih...errrr...buleh ke gitu?

Memandangkan ini adalah n3 pertama untuk bulan May kita mula kisah awal bulan hari tu lah ye...

Layan....

30 April 2011 ~ Sabtu: 12.30pm

ready to go home! carik hadiah utk pengantin @ JJ Bandar Baru Klang. Ada sorang budak kat kaunter bayaran menegur "Ramainya kak.." sambil matanya memerhati anak2 yg berderet2 kt belakang haku. Dengan selambanya haku menjawab "a'ah...cuti2 ni bawak la semua" hahaha...ngutuk haku la tu kata anak haku ramai. Padahal yg lagi 4 tu anak2 saudara. Ibu mereka pun join tapi kami berpecah sebab mengejar masa. Petang ada agenda lain.

30 April 2011 ~ Sabtu: 2.30pm


amboi...suka ambik gambar kat pelamin ye? acara rewang2 waktu petang.
sebelum pengantin posing biarlah Fawwaz Hassan, Aisyah Iman dan Izzatul Hafini posing dulu.
semua boleh isi borang iklan ubat gigi nih..

30 April 2011 ~ Sabtu: 2.30pm



Aisyah Iman, anak dara kene sopan....duduk elok2.

Dia mula dah...

Cuba perhatikan mata Iman tengok apa?

Habislah... Babah, kompem lepas ni anak dara babah ni mintak Ultraman.
Tu tengah termenung reka ayat nak pujuk babah belikan ultraman la tu. :)

1 Mei 2011 ~ pagi hingga 1.00pm

Tada...inilah pengantin nya. Sporting betul kak Yang, kan? Peace gituh..


Babah...dulu masa majlis kita ada tak acara pencak silat ni? ngeh ngeh ngeh...

Hambuih tuan rumah berat dah poket tuh.... he he.
Inilah tuan rumahnya aka sepupu CAH aka pengasuh si Aisyah Ïman.

1 Mei 2011 ~ 3.00pm @ Dewan Melati Seksyen 7, Shah Alam. Kejohanan Karate-Do antara Sekolah2 peringkat daerah 2011.

Kak Qin (tudung hitam) dan rakan sekolah Qistina berdebar2 menunggu turn.

Kak Qin kene paksa masuk pertandingan ni. Nina Sakinah lagi la ngelat langsung tak nak masuk. Pada dasarnya CAH paksa Qiqin masuk pertandingan ini ialah supaya Qiqin berkenalan dengan senario perlawanan dan menambah pengalaman. Sebagai anak sulung Qiqin perlu memberi contoh kepada adik2 nya. Kemenangan bukan lah tuntutan utama CAH kali ini. Dan, memang Qiqin cuma menang saguhati jer... tak pe..yg penting dia sudah mencuba. Juara grup ni ialah Qistina. Congrats Qistina.  

* rakaman perlawanan qiqin tak boleh upload la pulak.... huh! ku kiciwa.. ha ha..

p/s: Hujung minggu itu memang sungguh memenatkan. Berkejar ke Sana. Sini. Situ. Lupakan hal kerja dan perkara2 yang menyakitkan. Enjoy ur life! Banyak perkara berfaedah boleh kita lakukan bersama orang2 tersayang :) Hargai lah mereka....

from Puncak with love... :D

Wednesday, April 27, 2011

Kenapa ye?

Assalamualaikum wbt

Kenapa ye?
sejak kebelakangan ini belog ni macam...hidup segan mati tak mahu jer.
Kenapa ye?
sejak berpindah ke puncak ni macam...gone with the wind jer...apa yg datang menerjah CAH layan... just follow the chart.
Kenapa ye?
hurmmmm...

Ustazah kata... orang Islam tidak ada perkataan KENAPA. Bila soalan kenapa diajukan maka ia akan merujuk kepada perkara yang telah berlalu. Perkara yang telah terjadi. Segala perkara yang telah berlaku itu bukankah didatangkan oleh Yang Maha ESA. Bukankah setiap yang didatangkan oleh Allah SWT itu adalah baik?

Lumrah bagi kita sebagai manusia ini bila berlaku perkara baik ke atas kita dan kita suka akan sesuatu itu maka kita akan kata ia memang baik untuk kita. Dan, bila sesuatu perkara buruk yang tidak kita suka berlaku pada kita maka dengan itu kita katakan apa yg berlaku itu memang tidak baik. Ingatlah! apa yang Allah SWT turunkan kepada kita semua adalah baik untuk hamba2Nya. Cuma kita yang tidak 'nampak' kebaikan-kebaikan itu. (self reminder)

Fuuuh! faham ke? Macam pusing pusing pulak ayat kat atas tu eh. Hal-maklum, dah lama tak buat karangan esei bahasa Melayu..he he. Di sini kat opis baru ni setiap hari Jumaat dari jam 10.30am hingga 12.00noon diadakan program tazkirah bagi sesiapa yang mempunyai kelapangan dan tidak ada perkara urgent adalah sangat2 digalakkan untuk menghadirinya. Jadi apa lagi kalau rasa2 tensi jer duk opis tu baik layan ustaz ngan ustazah bercakap, betul tak?

Ustaz kata... zikir itu terbahagi kepada 2 bahagian.
1. Zikir Khususi
2. Zikir Umumi
(Macam kursus2 kt UiTM ni la. Ada kursus bentuk umum, khusus atau ICT. )

Zikir khususi ialah mengingati-Nya dengan cara direct kepada Dia contohnya beristighfar, mengucapkan Allahu Akbar,Subhanallah dan zikir2 yang biasa kita ucapkan tu lah.

Zikir umumi pula mengingati-Nya dengan cara menghadiri program2 tazkirah, kelas agama, halaqah,khutbah dan yang seangkatan dengan nya.

Begitu lah kisahnya. Jadinya untuk mengubat hati dan merawat tekanan elok lah kita sentiasa mengingati Nya dengan join the club of tazkirah. Mencari hiburan al khonon nya lah. heh!

Walaupun sudah jauh dan terpisah dari kawan2 yang kita sayang...selalu ingatkan diri sendiri "Barang yang paling kita sayang itulah yang kita beri pada orang". Bukan barang yang dah tak suka baru nak bagi orang. Maknanya.. sebab sayangkan mereka lah kita tinggalkan mereka. Dalam ertikata lain... saya pergi bukan sebab saya dah tak suka atau dah benci, gituh... :)

Sebagaimana Saidina Abu Bakar yang sanggup menyerahkan harta bendanya demi membantu perjuangan orang2 Islam. Begitu juga Saidina Ali bin Abu Talib yang sanggup mengganti Rasulullah di perbaringan ketika orang2 kafir Quraisy ingin membunuh Nabi SAW.  Semua ini kerana rasa kasih dan sayangnya kepada Pesuruh Allah itu dan sayangkan agama Islam. Ku korbankan segalanya kerana cintaku padamu...cam tu lah. :P

Sahabat2ku, perjuangan ku dan perjuangan mu belum selesai. Harus diteruskan. Cabaran yang datang tempoh dengan hati yang terbuka. Yakinlah bahawa apa yang Allah telah aturkan itu adalah baik untuk kita. Berusaha, berdoa dan bertawakkal... semoga semua dipermudahkan Nya.

hah! hambek kau panjang berjela n3 haku kali ni. Tak tahu bila berkesempatan nak menulis lagi..sehingga itu smile always and be happy. kalau ada yang akan berpindah atau baru pindah ke ofis baru macam saya... "what the caterpillar calls the end of the world, the master calls a butterfly" eerrr...ada kaitan ke? hehe...best of luck and go go chaiyok!

Twin tower paling tinggi buat masa ini FSK & FPTP. Nanti saya ambil gambar view dari Aras 16, FPTP @ Puncak Alam ni ye... tunggu line clear... :D. TQ Mr Google :)

salam sayang
dari haku yang sentiasa rindu kamu,kamu dan kamu!

*KENAPA itu harus ditukar dengan BAGAIMANA. wallahu 'alam...

from Puncak with love... :D

Sunday, April 24, 2011

layaaaan...

Maha Melihat
Opick feat. Amanda


seiring waktu berlalu
tangis tawa di nafasku
hitam putih di hidupku
jalani takdirku

tiada satu tersembunyi
tiada satu yang terlupa
segala apa yang terjadi
Engkaulah saksinya

reff:

Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
PadaMu hati bertobat

Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
PadaMu semua bertekun

yang dicinta ’kan pergi
yang didamba ’kan hilang
hidup kan terus berjalan
meski penuh dengan tangisan

andai bisa ku mengulang
waktu hilang dan terbuang
andai bisa ku kembali
hapus semua pedih

andai mungkin aku bisa
kembali ulang segalanya
tapi hidup takkan bisa
meski dengan air mata

repeat reff [2x]

p/s: lagu ini pernah berkumandang dari belog Butterflies & Flowers beberapa bulan yang lalu. kini kembali berlegar legar di udara. Hayati lah senikatanya. huuh! very der.... :P

from Puncak with love... :D

Tuesday, April 19, 2011

kata kata tanpa suara 5

Bismillah....


"Dalam 
kerendahan 
hati ada 
ketinggian 
budi. Dalam 
kemiskinan 
harta ada 
kekayaan jiwa. 
Dalam 
kesempitan 
hidup ada 
kekuasaan 
ilmu."
~ HAMKA ~


salam sayang 
dari haku yang masih belajar mengenal watak manusia. semoga haku diberikan kewarasan akal dan pertimbangan fikiran yang bersifat insaniah.

from Puncak with love... :D

Monday, April 18, 2011

nasik lemak oh nasik lemak...

Assalamualaikum wbt...

Seminggu tanpa khabar berita. Sejak menjadi orang puncak ni macam tak de rasa nak menulis plak. Eceh ceh ceh...poyos sungguh!

Hari ini rasa terpanggil nak menulis dan memberikan pendapat. Walaupun sedar pihak2 berkuasa yang berkenaan tidak membaca hasil nukilan cikapplehijau nih. owh...itu tidak menjadi hal yang penting isi hati sudah diluahkan.

Isu terkini pasal nasik lemak buah bidara. Cikapplehijau sangat tidak setuju jika nasik lemak tidak dibenarkan dijual di kantin2 sekolah. Alasan mereka mengelakkan obesiti di kalangan anak2/murid2 sekolah.

Sekarang, ce tengok ce tengok nasik lemak yang dijual tak kiralah di kantin sekolah ke di warung tepi jalan ke di kedai mamak ke di kafe2 low class atau di kafe high class ke atau pun di hotel2. Bila dah tengok cuba rasa. Ada rasa lemak santan kelapa pure macam zaman dolu dolu tak?

Kalau nasik lemak yang dijual kat kantin sekolah telur rebus kerat berapa? Ada kacang? ikan bilis? Wa berani jamin maa..nasik yang dikatakan lemak tu ala ala nasik putih yg wa masak kat rumah maa... Telur rebus belah lapan!

Bagi cikapplehijau alasan untuk membendung obesiti, nasik lemak menjadi mangsa...itu sungguh tidak adil. Kalau minuman berkarbonate atau makanan yang terlebih garam galian senang cakap jajan jajan tu memang patut dilarang lah. Makanan segera pun sangat tidak menyihatkan walaupun ia mengenyangkan contohnya KFC, McD (walaupun i peminat McD) sobs!

Cikapplehijau pernah meninjau makanan2 yang dijual dikantin sekolah anak2 cikapplehijau. Memang tak de jual makanan2 yang dilarang ni. Dan, memang hari2 cikapplehijau tanya anak2 "hari ni beli apa kat sekolah?" "hari ni makan apa kat sekolah?" kalau dia kata beli keropok leko saje mulalah bising sebab keropok lekor tu tak kenyang. "kenapa tak beli nasik lemak?" "kenapa tak beli makanan berat?" pot pet pot pet... he he he

Sudah la. Tak nak cerita panjang2 macam orang jawap paper pengajian am STPM plak nanti. Conclusion nya, masalah obesiti tidak boleh selesai hanya mengurangkan jualan nasik lemak sajer. Semua pun memainkan peranan. Ibubapa dan guru2 juga masyarakat keliling semua ada fungsi tersendiri dalam usaha menggalakkan pemakanan seimbang. Didikan awal bermula dari rumah.

p/s: anak dara CAH lebih suka bawa bekal ke sekolah sebab dia tak suka berebut rebut di kantin. dan lagi katanya....kawan2 sekolah nya selalu puji masakan ummi nya. ngeh ngeh ngeh...lagi satu dia nak kumpul duit sendiri untuk membeli barang2 yang dia hajati. barang2 yang ummi dan babah tak akan nak layan. if u want it, kumpul duit then u get it yourself. Sesekali anak2 kene diajar untuk merasai susahnya mencari duit dan belajar erti kesusahan.

Sekian, from Puncak with love... :D

Tuesday, April 12, 2011

Bedtime Story

 Assalamualaikum dan semoga sihat semua...

Kali ini saya ingin kongsi dengan anda semua sebuah kisah yang saya telah simpan rapi dalam peti besi inbox email.  Manalah tau kan tetiba kita kehilangan idea nak bercerita dengan anak2. Al maklum...sebagai penglipur lara kita kene sentiasa update dan mempelbagaikan kisah2 yang ada. Kan?

Mungkin anda semua sudah biasa mendengar kisah ini tapi seikhlasnya saya amat menggemari kisah tauladan ini. Semoga ia memberi manafaat kepada kita semua.

"Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap
harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya,
Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu
pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan
dipengaruhinya..

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan
makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang
dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang
menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari
sampai beliau wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan
makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat
Rasulullah SAW yakni Abubakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak
bukan merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu,Anakku,
adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?

Aisyah RA menjawab,Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan
hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja.
Apakah Itu?, tanya Abubakar RA. Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan
membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana, kata Aisyah RA.

Keesokan harinya Abubakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk
diberikan kepada pengemis itu. Abubakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan
itu kepadanya. Ketika Abubakar RA mulai menyuapinya, sipengemis marah sambil menghardik,
Siapakah kamu?
Abubakar RA menjawab,Aku orang yang biasa (mendatangi engkau).
Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku, bantah si pengemis buta itu.

Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah.
Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku, pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abubakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu,
Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu.. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya,
orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW.

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abubakar RA, dan kemudian berkata,
Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia....

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abubakar RA saat itu juga
dan sejak hari itu menjadi muslim.

Nah, wahai saudaraku, bisakah kita meneladani kemuliaan akhlaq Rasulullah SAW?
Atau adakah setidaknya niatan untuk meneladani beliau?
Beliau adalah ahsanul akhlaq, semulia-mulia akhlaq.

Kalaupun tidak bisa kita meneladani beliau seratus persen, alangkah baiknya kita berusaha
meneladani sedikit demi sedikit, kita mulai dari apa yang kita sanggup melakukannya.

Sebarkanlah riwayat ini ke sebanyak orang apabila kamu mencintai Rasulullahmu....

Sadaqah Jariah salah satu dari nya mudah dilakukan, pahalanya?
MasyaAllah....macam meter taxi...jalan terus.

Sekian. 



p/s: selalu menguap masa bacakan buku untuk lil princess. dia belum tido ummi dah tido dulu...ngeh ngeh ngeh :P


from Puncak with love... :D

Sunday, April 10, 2011

walau siapa pun kita

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Sejak berpindah tempat kerja ni mood dan idea pun seakan pindah sama. Kadang kadang buka blog sendiri pun bohsan sebab tak de entry baru. draft memanjang. publish nye tidakMaafkanlah saya... :)

So!? Kisah hari ini?

Hari Ahad biasanya banyak kenduri kawin. Majlis kenduri kawin sekarang ni tak kira musim. Musim hujan ke musim kering ke musim daun getah gugur ke kalau dah sampai seru nya adalah majlis nya,kan? Bila dah dijemput dan tiada halangan wajiblah menghadirkan diri.

Hari ini sepupu saya mengadakan majlis walimah untuk kedua anaknya. Sorang lelaki dan seorang perempuan. Dua pasang pengantin la kiranya nih. Tetapi saya tidak sempat untuk datang awal sebab anak dara yg berdua itu tamat kelas karate sajer udah pukul 1.00pm. Tambahan little princess diserang sakit mata dan badan nya panas sajer. Bila kakak berdua itu pulang dia pulak tertidur. Makanya jam 2.30 barulah kami keluar rumah.

Sebelum saya bercerita lebih panjang lagi (hah! hambik kau sekali dpt menulis berjela2 panjang nya) saya nak bercerita susur galur orang tua saya. Arwah abah saya adalah anak bongsu daripada 4 org adik beradik. Dan saya juga anak bongsu daripada 7orang adik beradik. Kakak saya yang sulung sudah mempunyai cucu. Kiranya saya pun dah jadi nenek la,kan? Nek De.. he he.

Kalau kakak sulung saya sudah mempunyai cucu...mari kita bayangkan anak sulung kepada kakak sulung arwah abah saya pula. hurmmm...anda dapat bayangkan? Berapakah umurnya sekarang?
Ya. Anda tepat! walaupun umurnya tidak tepat (haku pun tak tahu) tapi saya pasti anda mengatakan pastinya beliau itu juga sudah punya cucu dan juga cicit. Betul?

Emak pula, walaupun bukan anak bongsu tapi emak adalah anak ke3 akhir daripada 7orang adik beradik. Anak sulung kepada abang sulung emak juga sudah bercucu dan bercicit. (Ate, deme semua ni kawin cepat. hu hu hu...)

Setakat ini anda faham? Bagus. Itu baru Mukadimah jer dek noon.. :P

Majlis Walimah siang tadi ialah dirumah sepupu saya dari belah emak. Memandangkan kami datang lewat maka boleh lah beramah tamah dan bermesra juga berpelukan. Walaupun masing masing bermastautin di bumi selangor tapi pada acara2 sebeginilah baru kami boleh berjumpa. Hari Raya? tak pernah jumpa dek noon...al khonon saya nih isteri dan menantu mithali 'sebelah sana' jer la yg menang... :(

Bila umur sudah banyak dan sepupu2 pun sudah punya anak2 bujang dan anak2 dara yang manis...cerita kami hampir serupa. Kisah anak2. Kisah keluarga 'sebelah sana". Kisah itu dan ini yang jalan ceritanya sama. Di sinilah keakraban kembali terjalin. Sementelah sepupu2 saya sudah tidak punya ibu dan ayah lagi. Jadi, selalunya emak dan seorang lagi pakcik (abang kpd emak) akan menjadi tempat rujuk. Dari situ juga kami semua bertaut semula.
Sebenarnya hubungan kami semua baik. Tidak pernah ada kata2 dusta antara kami. Mungkin kerana jarang2 berjumpa membuatkan pertalian persaudaraan itu kan menjauh. Ditambah dengan sikap saya yang selama ini agak pendiam dan pemalu (owh tolong lah! ha ha) berasa sedikit tersentuh dengan kemesraan ini.

Betul lah kata pepatah Air dicincang tak akan putus. Saudara tetap saudara walau jauh mana pun kita pergi. Walau jarak usia kita jauh berbeza. Walau siapapun kita di mata masyarakat. Bukankah sesama Islam itu bersaudara? Dan, bukankah Tidak sempurna Islam seeorang itu sehingga dia menyayangi Islam yang lain? (Muhasabah diri sendiri juga).

Terlebih sudah... Cukup2 lah dulu ye kain baju sekolah ada 2 bakul nak kene gosok ni.

Salam sayang
dari haku yang tetiba kembali formal ~ saya? he he...

peace with love... :D

Wednesday, April 6, 2011

cengkaman


sungguh tidak bermaya.
masih mencari kesesuaian.
hati dan perasaan tidak berpijak di bumi nyata.

Adakah kerana penghijrahan ini?
atau
kerana tidak ada keserasian?
atau
kerana kerinduan ini?

Aku fikir bila aku berjaya me'lari'kan diri
aku juga telah lulus meninggalkan semua itu
rupanya ia tetap mengekori
walaupun telah berusaha
dengan sesungguh sungguhnya
seikhlas ikhlasnya
melepaskan...

tidak cukup ikhlas kah aku?

salam sayang
dari haku yang mengharapkan kebizianku nanti akan menghilangkan cengkaman ini...

peace with love...D

Sunday, April 3, 2011

NEWBIE

Assalamualaikum...

rasa macam kelakar pulak gelar diri sendiri newbie. sebagai newbie haku harus diam. bercakap bila disoal. dengar bila orang bercakap. bertanya yang mana patut. menurut perintah tanpa sebarang bantahan.

huuuh...susahnya bila  kita yang otai (perasan!) tiba-tiba zero.
susahnya bila si mulut tak boleh diam ni tetiba kene jadi pendiam.
susahnya bila tiba tiba kene statik di atas kerusi menghadap PC di atas meja ini.
susahnya bila aura kayangan masih melingkari fikiran dan hati.
susahnya tiba tiba kene membiasakan diri dengan suasana yang tak biasa.
susahnya bila orang tak kenal kita...kan?

tapi tak mengapa
bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian...pujuk hati sendiri lagi..uhuk huk huk..

ingat!
bukan senang nak senang..he he he relevan kah??

p/s: tolong doakan aku.. :) TQ dear. miss u too...:P

salam sayang
dari haku yang rasa tercabar tiba tiba.

peace with love... :D

Thursday, March 31, 2011

hari terakhir & ikhlas part 1

Bismillah...

moga hari ini tiada air mata yg tumpah. kalau nak tumpah biarlah dalam hati jer.

haish...tetiba tak tahu nak cerita apa. hurm....

untuk tidak menghampakan peminat2 saya..ahaks (perasan!) ini adalah antara ucapan selamat tinggal yg saya terima daripada salah seorang pegawai di PPS.


ye...begitulah luahan rasa abang Z (nama glamour).

nak tau apa saya balas balik?

"sob sob



tak tahu nak kata apa


tapi sebagai menghargai en nizam sebagai bos dan juga rakan


seperti biasa saya akan jadikan ini sebagai kenangan


dan abadikan ia di blogspot sy...he he


ikhlas dalam persahabatan itulah punca keceriaan saya...ngeh ngeh ngeh..."

saya bukan nak masuk bakul angkat sendiri tapi saya memang amat2 mementingkan keikhlasan dalam persahabatan. nak bercerita pasal ikhlas ni memang panjang. apa apa pun pokok pangkalnya adalah ikhlas.

saya tidak memandang pada jawatan, gelaran, pangkat, darjat kedudukan, kekayaan dan kecantikan untuk saya jadikan 'dia' sebagai rakan/kawan/teman. InsyaAllah semua boleh. Boss2 dan pegawai2 saya hormat sebagai ketua. Dan, saya layan semuanya sama dari pintu depan sampai pintu belakang tak lebih tak kurang.

ok. ok nanti kita sambung lagi bab ikhlas ni ye... nak cari idea macamana nakbuat agar airmata tak tumpah bah...

salam sayang
dari haku yang ingin lari lagi... :)

peace with love... :D




Wednesday, March 30, 2011

kenangan... terindah? tersedu? ternyilu?

Assalamualaikum...

Lama juga tak hupdate. Nak kata sibuk...orang lain lah sibuk kot. Orang dah nak pindah macam haku ni dah tak sibuk buat kerja dah.. Sibuk tang lain plak. Menyibuk sebenarnya. Ate, teman udoh tak ade kerusi meja terpaksalah menyibuk tempat orang.

Semalam 29 Mac 2011 opis haku mengadakan majlis sempena sambutan hari lahir staff bulan Mac dan juga majlis perpisahan haku...sob sob sedih sebenarnya. Rasa macam mimpi sebab tak pernah terpikir nak pindah walaupun haku yg beria ia buat surat mohon pindah sejak tahun 2008 dulu.

Memang kene dera betul lah haku rasa semalam. Diorang dere aku bagi speech daa... banyak benda nak cakap tapi gemuruh jiwa abis hilang idea haku. heh!

Layan gambar je la ye...tulis panjang2 kang meraung pulak haku nih. ahaks!

Thanks to Encik Apad merangkap photographer PPS.

Inilah dia big boss nya. Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi). Boss yang cool jer.

Kata2 semangat dari big boss.

Blogger nukilanaffiza khusyuk mengaminkan doa dari Imam Muda Z. Cuba perhati betul2 mata dia pandang mana? ha ha...

Menerima hadiah kenang2an dari PPS.

Terima kasih kepada Prof Madya Dr Norhayati. will miss u, Dr Y.

En Khairul pun dapat hadiah gak sebab berjaya menjadi ayah untuk kali ke-6. hihihi....bravo En Khairul!

Tiga jejaka idaman memotong kek harijadi. Dr Ahmad, En Khairul dan En Fadzli (Apad).

Sebelum bermula acara memasing sibuk menyiapkan juadah. Makanan memang banyak...Alhamdulillah...semoga murah rezeki buat mereka yang bertungkus lumus menyediakan makanan yg lazat2 itu.he he he...

Memasing malu2 kucing nak ambik makanan..udah nya berposing jer kat luar bilik mesyuarat. Yang baju hitam tu ialah owner http://duniasyraftoday.blogspot.com/ 

Lupa plak nak enterprem...siap ada video pasal haku... haish...bikin mata ku bergenang air mata saja mereka ini.

Terima kasih blogger Prince Halilintar sebab buat n3 untuk saya ! C.A.H ! Tak tahu nak tulis apa lagilah. Sedih!

salam sayang
dari haku yang akan berHIJRAH..

peace with love... :D

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...