Monday, September 27, 2010

senyum seindah suria...

senyum ada macam macam senyum.

ada senyum ikhlas tapi jauh.
ada senyum paksa rela.
ada senyum kambing gurun.
ada senyum sumbing sengih.
senyum skima pun ada.
senyum stereotaip pun ada.

contoh nya senyuman seperti mereka ini...dari bapak ke mak ke anak sama jer gaya nyer...heheheh...

lepas ni kene senyum iklan colgate pulak.

~Adios!~

dah dapat jawapan kepada soklan-statement cepumas a.k.a membunuh.

Salam & hello eberi bodi...

cik apple hijau dah dapat jawapan kepada soklan-statement cepumas yang berikut:

1. bila nak pregnant lagi? kan U belum dpt baby boy..
2. tak nak cuba lagi ke kot dapat lelaki pulak.
3. suami kau tak kisah ke anak semua girl?
4. kau tak nak anak lelaki ker??
5. anak 1st lelaki, nanti 2nd nak anak pompuan pulak la. takkan lelaki lagi. kan?

hamboi hamboi hamboi soklan-statement....membunuh! hahaha...tapi tak kecik hati pun...tak kuasa mak nak kecik kecik hati ni nyah. mak yang gila nanti nyah oiii! Semua itu kan kuasa Allah Yg Maha Mengetahui, kan? Kekadang penyoal penyoal ni lupa pada Kekuasaan itu. Maafkan lah mereka....ahaks!

Nak tau apa jawapan kepada soklan-statement iteww?? jeng jeng jeng....

1. Saya suka beli gaun!
2. Saya memang suka tengok, pegang pegang dan beli baju budak perempuan.
3. Baju, kasut, stokin budak perempuan semua lawa lawa.
4. Aksesori untuk budak perempuan (getah, cekak, sepit rambut etc.) peeeerrrgh...fashionable dan sunggggguh menggeramkan. cute jer semua tu.
5. Budak pompuan boleh pakai gelang tangan, rantai leher, gelang kaki... (walaupun haku tak mampu sebenar nya emas mahal giler weeyy..)

Hah!waktu bercakap tu buatlah gaya selamba. Gerenti orang yang buat soklan-statement cepumas a.k.a membunuh tu bengang dengan kepoyoan cik apple hijau.

Miahahahahhahaa....hambik kau! Gatal mulut lagi...

Agak agak ada gaya anak bedah tak my3princess ni? hahahaha..

~Adios!~

Thursday, September 23, 2010

gEmURuh...



Bila bertalu rentak dikalbu
Hasrat yang tersirat semakin kuburu
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Bila bertalu rentak dikalbu
Hasrat yang tersirat semakin kuburu
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Ungkapan ini bukan sekadar bermimpi
Segalanya pasti kan terbukti nanti

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa
Menyerlah jauh dari yang biasa

Gemuruh - Faizal Tahir

p/s: kisah disebalik lagu... bersambung...

~Adios!~

acara potong kek. lagi.

Salam...

Warga PPS ni memang sentiasa meriah. Sebab?
sebab... orang orang nya suka buat acara potong kek.
sapa pulak punya beday hari ni?
jeng jeng jeng...

Jom ikut cik apple hijau ke tempat biasa. Pantry la... mana lagi.

eeh...kita tengok kek dulu la. nyum nyum...dilices mabeles trabeles!

Ya ampuuun...yang kat belakang tu kenapa tu?

amboi amboi amboi kak zaidar...

alamak! gambar kurang memuaskan plak. terkejut kot sebab beday boy memberi pose yang sungguh menawan. (ala releks la Jan..)

dah.... merenung masa depan pulak ke? baru je potong kek. dah jangan difikir fikir umur yang makin banyak tu. old at aged, young at heart. ha ha ha... (gambar tak berapa clear jgk la)

untuk beday boy (bukan boy tu untuk kanak2 rebina ker?)
selamat hari lahir.
moga sentiasa dalam keberkatan usia
dan kemurahan rezeki.  
naik gaji.
boleh belanja lagi.
dan boleh cepat kawin. hik hik hik


~Adios!~

dah ok. kot.

hari ni dah ok kot.
tiga empat kali dok klik klik
dah tak keluar dah
hantu jentayu.com tu...

alhamdulillah
boleh lah terus memegang title blogger tegar
eerrrrrr....blogger tegar?
miahahahahaha...
apa apa ajer lah labi

terima kasih pada En. Yimz yang banyak membantu.
terharu rasanya.. huk huk huk...
terima kasih daun ubi ye Yimz.

musykil musykil...
mana pergi si budak Nuar ni.
memang nak kene WakSuQun ni...
oh! tau tau...
dia bzzzzzzzt
mengalahkan sang lebah
bzzzzt bzzzzt.....
hi hi hi (melalut plak)

~Adios!~

Monday, September 20, 2010

some. one. hacked. my. blog.

uwaaaa...tolong la... bila klik pd URL http://pu3ofmine.blogspot.com/ ni dalam masa 2 saat terus gi laman sesawang JENTAYU.COM.

tak caya?cuba. try. test.

ada orang telah mengkocar kacirkan blog ini...

huwaaaaaa....

Nuar! tolong lah...
eerrrr....
kenapa Nuar?
siapa Nuar?
Nuar ialah...dot dot dot
tungggggguuuuuuuu....

p/s: sungguh jahat orang iteww...

~Adios!~

Friday, September 17, 2010

anak dara kecik ni!

Jam 3.25 petang...hari Isnin - 13 september 2010 negeri Pahang Darul Makmur.

Aisyah Iman baru terjaga dari tidur...

Ummi : Adik bangun jom. Adik nak makan tak? kita nak balik rumah ummi ni. makan dulu ye..
Ecah : nanak akan. nanak alik umah ummi...

Ummi : jomla makan. nanti lapar.
Ecah : Ecah nanak akan...

Ummi : Jom la...makan. pastu mandi basuh rambut..adik nak balik umah ummi tak?
Ecah : Ecah nanak akan. Ecah nanak alik umah ummi. Ecah tak uka...

Ummi : Adik tak nak balik rumah ummi ke?
Ecah : Ecah nak alik umah Mamat jer. Ecah nanak alik umah ummi. Ecah tak uka....
(dia dah mula naik kan suara dah..)

alahai....anak dara kecik ni! sabar sabaaarr...

setengah jam kemudian...

Ummi : Adik nak makan tak? Jom makan. Ummi suap ye..
Ecah : Nak nak nak. nak akan! Yahooo! Ecah nak alik umah ummi. Kak Qin, Nina, Ecah nak alik umah ummi...

anak dara kecik ni kalau kita tak bagitau awal2 yang kita nak balik meru nanti bila sampai rumah meru dia terkejut (lagi lagi kalau bangun tido) dibantainya melalak tak nak masuk rumah. satu hal nak memujuknya. aduyaiii...anak anak.

Inilah dia anak dara kecik yang macam ragam tu.

petunjuk (macamana boleh pelat anak haku sorang ni ntah)
alik = balik
akan = makan
umah = rumah
uka = suka
Mamat = kezen Ecah yang memang duduk ngan nenek (MIL) kat kampung.
umah ummi = rumah meru la...


p/s: tang "Ecah tak uka" tu yang haku tak tahan tu....ada ke tak suka nak balik rumah sendiri.

~Adios!~

Thursday, September 16, 2010

PeNuh

Salam Syawal yang masih hangat...

Kehangatan beraya ziarah menziarahi masih ada
dan open open house pun kian terasa bahangnya.
Walau pun begitu ramai juga yang sudah mula bekerja.
Bekerja dalam suasana mood cuti.
Sunyi di sana dan sepi di sini.
Lompong lompong belaka. haha

Ah! semua itu tidak lama.
orang benua belah sana kata...
back to normal!
Awal minggu hadapan penuh lah tu....
bukan takat opis penuh.
jalan raya pun penuh.
parking lot pasti pasti penuh.
kedai makan apatah lagi.
sekolah penuh.
universiti pun penuh.
bank pun penuh.
balang kuih pun masih penuh.
atas meja laaagi penuh (meja haku la tu).
semua penuh la.
agak agak mana yang tak penuh?
cuba teka. 
ntah!
haku pun tak tahu.
hik hik...
POKET ajer yang tak penuh..(haku jugak).

~Adios!~

Azam lepas raya

Salam syawal...

best tak raya tahun ni? apa punya soklan da... lupakan pasal raya kejap. nak cerita pasal azam. hehehe...kalau ikut tajuk n3 ni cerita pasal azam. suka suka hati jer nak pasang azam lepas raya. bukan azam tu biasa awal tahun ker? ha ha suka hati aku ler minah..

tak nak cerita panjang panjang  sebab...

lepas raya ni nak buat n3 pendek pendek. eerrrrr...boleh ker? hal maklum, jari jemari ku ini kalau nak 'membebel' boleh tahan jugak panjang lebar nyer. lagi lagi kalau tengah 'hot' atau meluah perasaan. fuuuh!berpinar bijik mata nak membacanya.  ha ha ...udah udah kang panjang pulak n3 haku ni.

hiiiish!macam2 la kau ni apple hijau. kita tengok ajer la nanti. mcm tak konfiden jerk.

p/s: teringat pulak iklan dulu dulu tu...menulis beribu ribu perkataan dengan kilometricooo!

~Adios!~

Tuesday, September 14, 2010

Syawal hari ke-6

Salam raya....

ek eleh...raya dah dekat seminggu baru nak letak lagu raya. apa da.... ha ha ha... haku baru terjumpa lagu ni la... Sepasang kurung biru ke hapa ntah. ala boleh la raya kan sebulan. kira ok la tu kan? kan? kan? hihi

tak dapat sepasang kurung merah jambu dapat sepasang kurung biru pun jadi lah... haku nak jugak kurung merah jambu tu. sutera merah jambu. ah!giler betul!

tak pe lah korang layan jer la lagu ni. minggu depan aku tukar lagu lain. tak de mood lagi nak cerita pasal raya. lain kali la erk.

~Adios!~

Tuesday, September 7, 2010

posting nangis nangis

Salam semua...

Mesti memasing dah terbayang kampung halaman (ntah2 dh sampai kampung). Sibuk bercerita tentang persiapan terakhir hari raya. tak lupa juga yg bercerita nostalgia raya dulu dulu. Begitu la...

Dikesempatan ini haruslah cik apple hijau membuat posting nangis nangis ni. Ye la nak mintak maaf kene lah sedih sedih. Ucapan ini khas untuk semua:

1. kawan2 opis - atei udah hari hari kerja bersama. sedangkan lidah lagikan tergigit inikan pula kalau tergigit cili of coz lah pedas! huhu...

2. kawan2 blogger dan followers - teruskan perjuangan mu. raya tu raya la juga jgn lupa hup date belog. sifu, selamat hari raya sifu... sila berkenalan dengan sifu i che pearl .

3. kawan2 FB - lama betul tak buat statement poyo kat FB tu. mana2 yg tak terbalas kata kat fb tu paham2 la ye. rambang mata.

4. kawan2 sekolah rendah - ada ker yg bukak belog haku ni? ingat lagi ke kat haku? lepas ni rajin2 lah bukak belog haku ni ye. eerrrrr...raya ni buat gathering raya tak? jangan biarkan Meru sepi di Aidilitri ini.

5. kawan2 sekolah menengah - haku teringat zaman2 kita semua naik bas sekolah. dan duduk kat hostel. adeeeeh...

6. kawan2 kolej/dip - yang ini memang sorang dua jer yang terjumpa balik. yang lain tu tak tahu manalah pegi nyer. miss u guys n ladies.

7. anak anak buah ku sekelian- raya tahun ni acik raya kat Pahang (turn sana) so bila datang rumah nenek tu (rumah mak haku ler) pandai pandailah bawak diri. kuih muih semua dah acik beli makan la apa yang ada jangan segan buat macam rumah sendiri. cuma nya....kurang meriah lah sikit sebab acik tak ader...miahahahha..

8. sepupu sepapat ku sekelian - lebih kurang macam kat atas ni jgk ucapan nya tambah sikit jer...nanti haku balik meru haku bagilah duit raya kat anak korang tu...itupun kalau ada lebih la...hikhikhik

9. pengunjung2 blog yang tersesat di hari raya - jemput lah datang lagi ke belog i ni. heheh!

10. my lovely frenz - Roshafiza (nama penuh lagi kau) dan GG. Nanti raya kita jumpa kita snap snap yer hehehe nak letak muka korang kat belog i ni...boley?

hmmmm...ramai jugak kawan haku ni ye. hehehe..

Kepada mereka semua haku ucapkan:

Selamat Hari Raya
selamat pakai baju baru, kasut baru, kete baru, henpon baru, rumah baru, gelang emas baru, serba serbi baru la kan?
Maaf mana mana yang terlebih dan terkurang
Halal kan yang termakan terminum.
Terasa terusik itu semua biasa.
Jangan disimpan di dalam hati.
Berhati hatilah di jalan raya.
Semoga kita bersua kembali dan sambut raya sama2 di sini. Kalau ado rezoki den buek lah openhous kalau tak do den ontok ontok yo la (tak do openhaus la tu..) ekekekkeke.. 

eh udah udah la ye..aku nak balik ni kain baju tak kemas lagi malam ni nak balik kampung.

~Adios!~

Sunday, September 5, 2010

Hati ku dan Hati mu



jika HATI sejernih air
jangan biar ia KERUH

jika HATI seputih awan
jangan biar ia MENDUNG

jika HATI seindah bulan
hiasi ia dengan IMAN

sebahagian kata kata indah dari sahabat tersayang, Ros. Ntah mana dia dapat pun haku tak tahu. Tapi haku sangat suka. thanks Ros.

apa pun yang haku lakukan, tanggapan dan persepsi orang lain pasti berbeza. terpulanglah...pokok pangkalnya hati dan niat. sabar. jangan mudah melatah. terimalah dengan hati yang terbuka.

dalam persahabatan prinsip haku sangat simple dan mudah

u buat baik ngan i.
i buat baik ngan u.

u buat jahat ngan i.
sekali.
dua kali.
it's ok.

u buat jahat lagi.
dan lagi.
dan lagi.
hingga i sentap.
i say "bye bye..."

p/s: haku hanyalah insan biasa yang tidak lepas dari melakukan dosa. samada sedar atau pun tanpa sedar. maka, ampunilah haku... aku adalah aku. aku tidak pandai bersandiwara.

~Adios!~

Friday, September 3, 2010

Kuih! Kuih! Kuih!! Siri Beraya #2

Salam untuk pembeli pembeli kuih raya juga tokey tokey kuih raya...heheh!

Tak nak cakap banyak kita cuci mata layan gambar aje ye... Senario biasa di PPS bila Hari Raya hampir menjelma.
Salah seorang pengedar tunggal. Orang Johor tapi ambik stok dari Perak. hihihi...pokoknya sedap. Kan? Ada gaya Cik Sue jadi tokey kerepek keropok.

Pengedar tunggal yang ini memang champion dalam apa jua bidang yang diceburi. Wakil dari Nogori Sembilan.

Adeeeh...berkodi kodi kuih uols ni.

Mak ai...seb baik Datin dah pindah. Ada port nak letak kuih muih kerepek keropok ni semua. Kalau tidak pasang payung la korang kat tepi air terjun tu...haha (gurau je tau)

Kerepek ubi fresh dari kilang. Terlaris..

My lovely batang buruk. Sapa datang rumah i harap maap kuih ini tidak ada dalam senarai untuk hidangan tetamu. Pulun sendiri.

Blueberry tart. New addition. New arrival. apa apa ajer la. nyum nyum nyum...tahun ni i punya tema purple jadi kuih pun kene la purple. Poyo! ha ha...

chocolate chip. delicious.

oat almond cookies. mabeles.

Ni pun sedap. Lidah buaya namanya. kecik kecik comel tapi manis macam i. ups!

Kuih orag jawa. Tapi la ni orang bukan jawa pun dah pandai makan. Rempeyek kacang tanah dan kacang dal. Terbaeeeek...

Lagi satu makanan fofuler orang jawa. Rempeyek ikan bilis. Makan dengan nasik pun sedap.

Keropok kacang dal. Rangup krak kruk hingga tak sedar dah habis sebalang.

Yang ni... lupa nama dia apa. sebab i tak oder. Tapi kompem sedap. Menjadi rebutan kanak kanak rebina pastinya.

Maruku. Kuih 1Malaysia.

Hadoi! udah udah la tu. Tak larat nak snap lagi dah. Kalau ikutkan ada macam macam beratus lagi cookies dan kerepek yang ada dijual di PPS ni. eeerrrrr....PPS ni pejabat ker pusat jualan kuih?? hikhikhik...

~Adios!~

Thursday, September 2, 2010

Alhamdulillah

Salam Jumaat Ramadhan yang terakhir...

isk isk isk...sedih jer bunyi nyer kan? ye la Jumaat depan kita dah dengar takbir raya pulak InsyaAllah. Di hari Jumaat yang berbahagia ini bertambah tambah mulia di bulan Ramadhan ini cik apple hijau dan rakan rakan telah menghadiri program...jeng jeng jeng...

Jom kita layan gambar. sambil tengok gambar sambil bercerita (ker menceceh?)

Ni tau baca jawi ke tak ni? Meh sini i tolong ye.. Majlis Khatam Al-Quran dan Penyampaian Bantuan Hari Raya 2010M/1431H. Anjuran Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU), PEWANI & KKUiTM.

Geng tadarrus PPS. iols ber4 ajer...kesian kan? Alhamdulillah habis juga part kami.

Ketibaan YBhg Datin PM Dr Hanizah Abd Hamid isteri kepada Dato' VC UiTM. sori gambar tak clear sebab nak cepat. 

Inilah 1 of my fav. bos kat Uni ni. Pengarah CITU. Orangnya lembut, sopan, nak cakap tak senyum tapi macam senyum...ish susah lah nak cakap.

Sekelompok kecil staf kaum Adam. Di mana mana tempat pun sama kaum Adam ni memang payah nak join apa jua aktiviti. Betul kan kaum Adam?

Sebahagian staf kaum Hawa yang bersemangat. Ramai lagi kat belakang tu tapi i malu lagi silu nak snap bebanyak nyiah oiiii....

Seperti biasa tentatif program mestilah ucapan dari pengarah dan ucapan perasmian dari Y bhg Datin. Tak payah lah cerita ye. Kemudian...yang ni best he he penyampaian cenderahati dan sijil kepada peserta peserta tadarrus untuk seluruh UiTM Shah Alam. Juga sumbangan Hari Raya untuk mereka yang tidak berkemampuan. Ups! lupa plak sebelum majlis penyampian ada Khatam Al-quran. Diketuai Imam besar UiTM. Tak snap tapi ada rakam (tak payah masuk sini la ye)

K.Sari, sori tak sempat nak snap masa you ambik cenderahati & sijil tu. Apa apa pun k.sari tetap champion sebab semua orang kenal dia. Glamour betul! 

Inilah 1st time kitorang masuk masjid ni. sebab....baru siap 2minggu. Cantik betul. Apa tak cantiknya berjuta juta rege nya.

Tak pasti berapa kapasiti sebenar masjid ni. Tapi memang besarlah. Dan cantik. Benda baru beb...  

Uols jeles la tu. Sijil dan cenderahati yang iols terima.

Naskah Cinta. Kelazzz gitu. Hello...ini bukan novel ye.

Inilah Naskah Cinta yang iols terima. Cantiiiiik.... again, uols jeles la tu! hahaha...

Moral of the story: lain kali kalau orang ajak untuk perbuat pekara kebaikan jangan beri macam macam alasan yang menyakitkan. sekarang sapa yang rugi? uols jugak. Sesungguhnya tidak rugi membaca kalimah kalimah suci Allah. Cik apple hijau pun bukan pandai sangat mengaji, bukan baik sangat pun dan yang penting bukan nak menunjuk nunjuk (nau'zubillah) tapi benda baik macam ni elok lah kita sama sama buat. Kalau suruh buat perkara begini macam2 alasan tapi bila nak pergi makan makan (contoh paling senang) semua nak join. Sanggup walaupun menyusahkan. Yang susah pun jadi senang lah. aiyaaaaakkkk...susah mau celita..

~Adios!~

Wednesday, September 1, 2010

main bunga api

Ala...budak budak....ikutkan ajer la. Kesian pulak kalau tak dilayan. Zaman kanak kanak ni la nak main benda benda cenggini. Bunga api ajer bukan mercun pun. Sok dah tua tak kan nak main bunga api pulak, kan?

  

Senyum lebar. Suka.

p/s: Ini baru 1 malam belum malam berikut dan berikut dan berikut dan berikut dan .....

~Adios!~


dah tahap gaban dah ni!

Salam

Aduyaaaaiiii.... nak buat kerje tak de mood. Padahal ada 2 benda besar nak kene buat. 1 event projek nak buat lepas raya 1 lagi hal hal berkaitan data data ni. Banyak siut sebenarnya....ah!lupakan.  Nak cakap mood raya dah tiba tak juga. Hal-maklum tahun ni mak raya di 'perantauan'. Meeeemang..... mak akan pasang payung dalam bilik!ha ha ha...

Dalam boring bosan tak de mood malas pening (semua cukup rempah) terpandang lah pada...

Plastik pembalut pun tak bukak lagi ni...beli masa PBS Jun 2010 hari tu.

Khonon khonon mak tak nak la baca novel dalam bulan pose ni. Disebabkan dah kes aksi terlampau kemalasan dan kebohsanan nya pelan pelan mak capai dan rabak pembalut plastik tu. page 1...page 2... tutup. Simpan balik dalam laci. Pening. Malas nak memikir.

Khonon khonon nak baca novel...hmmmm....lupakan. Sambung la lepas habis Syawal.

p/s: kalau dah novel pun tak dapat nak tolong....camno?


~Adios!~

semangat ku lari gagah berani...lari laaaa

Salam hari hari terakhir Ramadhan...

Cuti hujung minggu yang panjang. Masing masing pun sibuk membuat persiapan hari raya. Betul tak? hmmmm...layan kan aje lah...

Beberapa ketika tidak menulis. Ups! silap. Bukan tidak menulis. Menulis. Cuma...apa yang ditulis tidak di post. Kenapa? hmmmm...kenapa ye?? Entah. Boleh tak jawab dengan jawapan bodoh ni?

p/s: looking for my 'semangat' yang dah lari masuk hutan kot. Ada sesiapa yang tahu macam mana nak upload, download, ...load, ...load 'semangat' yang dah lari tu???  


~Adios!~

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...