Saturday, March 10, 2012

aku yang selalu lupa :(

salam...


"sesungguhnya janji Allah memang benar. apa yg pernah kita minta suatu ketika dulu rupanya sudah termakbul. sedarkah kita? maka mintalah lagi dariNya, kerana Dia suka kita meminta-minta dariNya."

kata2 ini di'post' oleh salah seorang anak buah saya di FB. membuatkan saya berfikir sejenak.
benar! sungguh benar!

dan ketika ini saya terkenangkan seorang kenalan saya, Ila (memang nama sebenar). dengan takdir Allah saya diketemukan dengan Ila pada hari2 terakhir MDS hujung bulan November yang lalu.  Perbualan singkat itu membuatkan saya tersedar dari kealpaan dan kesedihan. kata2nya  memberi kekuatan kepada saya juga membuatkan hati saya sedikit lega. lega banyak sebenarnya...ngeh3x

antara kata-kata Ila kepada saya...
"akak bertuah, akak dah dapat semua apa yang akak nak. akak sudah bekerja, sudah berkahwin, ada keluarga, dapat belajar lagi....walaupun lambat tapi akak  dah ada semua tu. tak perlu risau macam kami semua ni...saya ni nak dapat kerja pun susah. tu pasal saya apply belajar kat sini..." (saya dah tak berapa ingat sangat patah2 kata asal tapi lebih kurang beginilah ayat dan maksudnya..hehe)

ya. sepatutnya saya lebih bersyukur kerana apa yang saya hajati dan impikan memang telah Allah swt tunaikan. bila saya kenang-kenangkan memang semua yang saya hajati samada secara langsung dan tidak langsung sudah termakbul. cuma saya saje yang tidak sedar. lebih tepat tidak bersyukur! Oh Tuhan...

kadang2 saya rasa sangat malu kerana selalu dan kerap meminta sedangkan saya seringkali melupakan Nya. tapi pada siapa lagi harus kita meminta2 kalau bukan dari Dia?

**********************
tetiba hilang idea.

terkenangkan final exam isnin depan 1st paper tak abis lagi buat revision. rakan2 belog sekelian, mohon doakan kejayaan saya eh. semoga dipermudahkan Allah segala urusan. Ameen... (selalu mohon straight A's, cgpa 3.5 and anugerah dekan..tapi bila tengok carrymarks...macam...susah je.huhuhu!) apa2 pun itu Allah punya kuasa. kan? kan? kan? (pujuk hati :P)

nak sambung sikit pasal Ila. sungguh sedih sekali Ila telah meninggalkan saya dan institusi ini. Ila tidak kuat mengharungi cabaran di sini. pertemuan terakhir kami sudah terlewat kerana dia telah menarik diri terlebih dahulu sebelum saya memujuknya. masa itu saya sibuk dengan test dan assignment tak sempat nak jumpa Ila.

namun, beberapa minit selepas pertemua akhir itu...
"kak, Ila menyesal quit.." - sms

kesian Ila...tapi, apakan daya...bak lagu shidee (penyanyi zaman i mudo2 dulu) sayang semuanya sudah terlambat.. kad matrik pun dah kene tarik. abih camno? walau apa pun saya sentiasa mendoakan kesejahteraan Ila semoga dia mendapat pekerjaan yang sesuai dengannya. abis exam nanti akan saya hubungi dia. :D

moral of the story? carik sendiri ye...

salam sayang...dari bilik no. 2006 :)

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...