Tuesday, August 16, 2011

itu ini...begitu begini

Salam Ramadhan....

YA. Begitu lama tidak dihupdate ini belog.
HADOI. Selalu berhenti di pertengahan jalan.
HAMPEH. Tulis tak abis.
PENUH. Draft..draft..draft...
SELALU. Memang begitu lah.
SELAMAT.Tinggal kenangan...

Sebenarnya bukanlah sengaja mendiamkan diri tapi terpaksa (alasan! ha ha) Beberapa hari ini(mungkin lebih) saya berada dalam keadaan stress yang terlampau. Mak guru saya kata kalau kita tengah marah atau dalam keadaan emosi yang tidak stabil maka kita dinasihatkan supaya tidak menulis apa2. Ditakuti ianya akan meninggalkan kesan yang tidak baik kepada diri kita, keluarga dan orang disekeliling kita juga kepada pembaca2 omelan kita iteww nanti... Owh! begitu rupanya...iye ke?  

Apo nak di kato... Manusia begitu banyak ragam dan karenah nya. Semoga saya tidak jadi begitu... Na'uzubillah. Saya ingin menjadi orang yang baik baik. Tidak mahu menyakiti orang di sekeliling saya. Tapi keywords kehidupan saya mudah sajer...saya kurang ajar pada orang yang kurang ajar pada saya ... Eh!ganasnya saya...saya ke tu?

Sungguh2 saya nyatakan saya sangat stress, tertekan di sini...ditempat baru ini. Setiap hari saya berdoa agar kesabaran sentiasa berpihak kepada saya tetapi akhirnya...dibulan nan mulia ini kesabaran itew tercalar jua... Kerja banyak menimbun...apa ada hal...i terlatih u! (poyo) kalau tak tahu i tanyalah sape2 yg terror,kan? Tapi bila orang membola bola kan saya (dia tak tahu saya ni suku sakat bola2 api huhu..), merendah rendah kan saya (walaupun saya memang tidak cukup ketinggian he he), bercakap dengan nada yang bersinis sinisan, buat muka dan menjeling2 di desktop saya, berlagak hebat, terlalu ego dan menuduh saya sengaja tidak mahu datang kerja walau pun saya ada surat (MC) dari Tuan Doktor! mahu saje saya suruh dia call ofis lama saya tu. Dia hingat saya ni minah ponteng ke? Huh! ini sudah lebeeh...siapa boleh sabar,kan?

Saya memohon untuk ditukarkan ke jabatan lain dengan seribu harapan...dengan hati yang terbuka untuk menerima sesuatu yang baharu. Saya sangat sedar bila ke tempat baru saya bukan lagi otai(otailah sangat...ha ha) saya akan belajar dari bawah semula. tapi itu tidak mengapa..memang itulah yang saya cari! Saya mahukan pembaharuan dalam pekerjaan saya. Dan...dan tidak ramai yang mahu jadi seperti saya. ups! terpuji diri sendiri pulaks..huhu.. Just tell me siapa yang sanggup mencemar duli dari 'kayangan' turun ke 'puncak'? lebih lebih lagi ke FAKULTI? ada? kau nak? kau mahu? semua geleng kepala bila sebut perkataan fakulti. Dah lah ke fakulti...bahagian akademik pulak tu? kau nak? kau berani? Ceh! lu sendiri pun tak berani pindah akademik lagi mau kondem orang... ini macam punya orang pun ada ka?

Saya adalah seorang isteri, ibu kepada 3princess (4 - 10tahun), berkerjaya (orang bawahan sajer huhu...sedar diri hokey) yang selalu ditinggal tinggalkan. Bak kata pepatah "Sayang anak tangan tangan kan, sayang isteri tinggal tinggalkan" ha ha...suami saya selalu out stesen lah! Kadang kadang kene tinggal 1 hari saja. Kadang kadang 2 hari. Kerap 3 - 4 hari. Dan ada masa juga kene tinggal hampir seminggu! Siapa mahu urus itu 3princess? Saya juga kan? Meru - Shah Alam memang tak jauh. Jammed? Mau hantar anak pagi pagi pun ambil masa. Pukul 7 pagi keluar tak tentu pukul 8.30 boleh sampai ofis. Meru - Shah Alam dah macam Meru - Melaka plak. Ea eh...kenapa tetiba sebut Melaka nih? hehe.. Kalau hari2 tempuh jammed alamatnya... cepat jadi perempuan kertu lah saya...ha ha.. 

Saya percaya setiap apa yang saya lalui ini memang telah tertulis. Sepatutnya saya lebih cool...lebih relax...dan jangan mudah naik hangin. Tapi kalau saya diam kan sajer nanti dia letak saya di bawah tapak kaki dia plak... Pesanan saya untuk officer yang perasan bagus tu ialah....udah udah la tu nak sakitkan hati orang. Terima kelebihan orang lain dengan hati yang terbuka. Sekali kau respect orang, 10kali orang respect kau. Buat masa ini walaupun hati sudah sejuk tapi calar nya tetap ada... i respect you sebagai orang yg lebih tua dari i sajer bukan sebagai officer i. i tau siapa u...walaupun i baru 4 1/2 purnama di sini jangan ingat i tak perhati cara kerja u..jaga jaga...ada yang memerhati...(tag line kiah propa dalam galaksi tuu..) Officer yang bagus tidak akan buat begitu.

Kita sama sama mencari rezeki. Kita sama sama bekerja dibawah satu bumbung satu institusi satu ketua satu jabatan. Jadilah seorang yang profesional. Jangan meleweh leweh. Jangan cepat panik. Jangan suka menjerit jerit. Jangan bergurau yang bukan bukan. Jangan double standard! Sungguh tidak berattitude begitu (untuk diri sendiri juga).

Serius. Ketika saya menaip n3 ni saya dah ok (eh! bukan saya memang ok sentiasa ke? :P) Sambil menaip sambil senyum senyum lagi. tu nama nya syok sendiri cikapplehijau oiiii!!! Jadi, ketika membaca kisah ini sila la senyum ye... he he:)

Bohsan sungguh n3 ini. Mari kita meriahkan dengan gambar ye (1 jer)

Ini adalah student2 SKP yang baik,rajin,sopan dan ringan tulang membantu kami. Lepas raya ni mereka akan meneruskan pengajian dalam kursus masing2. Sedih bila mereka dah tak de di ofis ni lagi. Ape2 pun selamat maju jaya untuk mereka semua.

errr...panjang sudah. Maaf ye...hal maklum lama tak hupdate :D

salam sayang
dari haku yang ingin kembali seperti dulu...

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...