Saturday, October 1, 2011

kekosongan


Malam masih muda. Malam minggu. Malam yang di tunggu tunggu oleh muda mudi. Si tua tui pun ada juga yang ternanti nanti kan malam minggu.. :P tapi....malam minggu ni...manyak bohsan la! aiyaaaak...apa mau bikin??

kemas rumah... apa ke jadahnya malam2 buta ni mengemas mengemop bagai...itu kerja siang hari sabtu gitu..
basuh baju lipat baju sidai baju...ditanggung beres dong.
3princess...Malam ni bagi kata 2, ulangkaji atau tidur awal. No TV tonite! Baru dia tau ummi dia garang :P
BigApple...malam minggu pun keghoje kome...carik rezeki begitu le ye...
FB...malas la. dua 3 menjak ni...jadi pemerhati jer...yang baik dicontohi yang buruk dijauhi :)
Novel....tak de stok baru!
Games...tak de perasaan.
TV...macam tak de cerita best jer... oh ya tadi ada tertengok masa dok tukar2 channel tu...si kak Ramlah Ram...eh! pesal muka dia jadik gitu erk? owh...teknik make up kot. ok ok sangka baik...ala sesekali nak bergosip. heh heh! okey, abaikan! cikapplehijau tidak bergosip didlm belognya ye...
'Bergayut'...ha ha ha...masa itu sudah berlalu...lama dulu... no more gayut gayut ni...

Aduuuh...apa yg mengarut ni cikapplehijau?
Lama tak dengar tazkirah. Lama tidak membaca. Lama tak hadir kursus. Ketepuan melanda. Yes, itu sebenarnya yang membuatkan kita kadang2 'kosong'.

Ilmu tidak datang dengan sendiri. Ilmu mesti dikejar di miliki diamal dituntut oleh sesiapa sahaja. Ilmu tidak kenal usia. Terlalu sedikit yang kita tahu. Semakin kita mencari dan mendampingi ilmu semakin kita tidak tahu apa2.

Semoga Allah swt memberikan kekuatan ketabahan kebersihan hati, akal dan fikiran untuk ku dan anak2 ku dalam usaha memperoleh ilmu. Ameen. 

p/s: tetiba rasa lapar pulak tengah2 malam ni..kalau buat hot choc cecah biskut..hmmm mesti sedap. Jgn tiru aksi ini!tidak sesuai utk pertumbuhan dan kecerdasan otak..heh heh heh!

salam sayang
dari haku yg sering terleka ketika menuntut ilmu, lalai mengamalkan lalu hilang pertimbangan..

16 comments:

a.samad jaafar said...

saya rajin juga geledah google..cari2 bahan yg dapat dibaca dan menambah tahu.. kalau terlebih boring..start kereta..pusing2 ke mana-mana..

shameel Iskandar said...

sama dgn a.samad jaafar,saya pun kalau dah terlampau boring akan statt kereta dan jalan2 ke mana2 selagi minyak masih ada.

ajumohit said...

Biasa mlm mggu layan cerekarama ;)

Prince Halilintar said...

prince masih kepenatan lagi ni cah..semalam family day pps kat melaka..

cian cah..kekosongan ek..dtg la bace blog prince..hahaha:p

cah dan family sihat ke?

apple hijau said...

@ En Mad ~ owh geledah Mr Google ye...okey, lain kali kalau bohsan lagi sy tiru cara itu.

@ Shameel ~ selagi minyak masih ada??wah bahaya tu...hehehehehe...TQ.

apple hijau said...

@ Aju ~ cerekarama pun ok jugak tapi kalau yg sedih2 tu...tak sanggup nak nengok..keh3x

apple hijau said...

@ Prince Halilintar ~ tak sabar nak tengok gambar2 family day PPS. Pasti gempak...:D

ieda said...

uishhh big apple .. dah lama x makan nie ekekek

cik sakdi said...

kak. layan games ke?hehehe

apple hijau said...

@ kak ieda ~ kak ieda nii.... heheheh!

apple hijau said...

cik sakdi ~ layan game budak2...ha ha

Ucu Faridah said...

kalau ucu terlebih boring tengok movie sampai tv tengok kita...tp sejak akhir2 ni dah x sempat dah nk nonton..buzy memanjang..

ciK LyndaWawa said...

salam singgah..=]

Fadzli Amir said...

Sekarang tengah hangat baca buku..bermacam2 genre, ugama, pengetahuan, pengembaran, thriller...tapi bukan novel cinta-tak minat, mungkin petanda dah tua...

✿....rossa alina....✿ said...

malam² makan biskut cecah hot choc memang bagus untuk kesihatan..ngaaahahaha..


acik jangan tidur kat kelas tau!!kikikiki.. ;p

Fiqas said...

salam cah... mana pegi ni, lama tak berceloteh disini?

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...