Monday, January 31, 2011

Februari Muncul Lagi

Salam Sejahtera...

hmmmm.... bukan mengeluh okey. Mengeluh itu berdosa. (mengingatkan diri sendiri)

Hari ni dah masuk Februari. Februari yang pastinya akan menambahkan lagi cerita cerita dalam diari kehidupan kita. Suka duka senyum tawa dan tangis itu sudah pasti.

Februari dimulai dengan kesibukan. Semua orang sibuk. Sibuk dengan RMKe-10 nyer. Sibuk dengan Data MyMoheS nyer. Sibuk dengan Le Tour de Langkawi nyer. Sibuk dengan blog nyer...agagagaga...yang itu aku. Ada juga yang sibuk dengan ke hulu ke hilir nyer. Sapa la tu? Ada juga yang sibuk mengisi borang cuti. Yang ni haku tak tahu sapa. ha ha..

Adeeeh...banyak pulak arahan dalam kepala ni. Arahan demi arahan. Kadang kala haku rasa arahan itu bukan untuk haku. Tersalah 'send' atau memang sengaja disalahkan. Apa cakap pusing pusing nih? Senang cerita arahan itu tidak sesuai diarahkan atau ditujukan kepada haku. Itu bukan kerja haku. Haah...ada faham?

Arahan yang patutnya ditujukan untuk 'orang-orang tertentu' atau boleh buat sendiri tetapi sebab nak senang..arah jer kat haku. Haku kan bendul! Menurut perintah gitu.. ahaks! Mak ni bukannya apa nyiah oii mak malas nak bising bising. Nanti orang cap kita ni 'berkira sangat'. tat one i don like. Reputasi kene jaga maa... poyo jerk. Anggap aje la itu sebagai pengalaman. Dan, ilmu tambahan. heheh!

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu,
dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu,
Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216 -
note: ayat ini sangat sesuai bagi memujuk hati dalam apa jua urusan dan perkara. Tak percaya? cuba baca dan hayati ia dalam dalam. eerrrrr...sedalam mana cintamu? melalut!

Sekian.

salam sayang,
dari haku yang bergelar anak bedah..ngeh ngeh ngeh...

~Adios!~

warming up


As Salam...

entri ini di beri nama warming up. sebab memang kene warm up dulu setelah kehilangan mood. Lama juga mood haku hilang eh. mood pun nak rehat gak.. ada ker...

sebagai pembuka bicara...layan jer...


 

suatu malam..selesai solat maghrib..

uish...anyak nyer uwet ummi...
sambil dia mengirai2 beberapa keping duit warna merah, beberapa keping duit warna biru
sambil juga dia sengih sengih penuh bermakna
mengorek henbeg ummi itulah kerja dia.

uwet ummi ni anyak...boleh beli oklet... ais kem... hmmm dap nyer oklet...
dia berkata lagi
dia ketawa kecil kesukaan

baby, jgn lah main duit ummi. itu jer yg tinggal..belum gaji lagi ni
macam lah dia tahu gaji tu apa.. ummi ni pun...

ummi takde uwet? ni jer uwet ummi? dah abis?
babah ada uwet! nanti babah bagi uwet kat ummi ye...
amboi! sapa ajar dia ni?? haila anak...

seronoknya jadi anak2 kecil. Yang dia tahu cuma coklat, ais krim, ais krim, coklat. Itu jer lah yg keluar dari mulut dia!. Tak payah fikir...bukan tak payah fikir memang anak2 kecil macam dia belum pandai berfikir. Belum beraqal. Belum mumayyiz. Makan jajan, main, bergaduh, ketawa nak itu nak ini...hmmm...syok nya lah..

moral of the story, sayangilah anak2 kecil... peluklah mereka. hargailah mereka. Kitalah yang bertanggungjawab membentuk siapa dia suatu hari nanti. Kita juga lah yang membentuk dunia sebenarnya.

sekian.

salam sayang,
dari... aku yang kau panggil sayang.. heheh!

~Adios!~


Friday, January 28, 2011

Terima Kasih


Assalamualaikum semua...

He he he...tu dh okey la tu.. mood dah balik.
Tidak juga. Kalau di layan mood yg ntah apa apa mau tutup blog ni.
Just forget it.
Smile and laugh...and you will be happy. Happily ever after???hmmmm...hopefully.

CikAppleHijau ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan2 blogger yg sentiasa memberikan sokongan kepada blog Butterflies & Flowers ni.  Walaupun dlm keadaan mood yg tak betul dan kekeringan idea rakan2 blogger tetap mampir ke sini dan tetap memberikan comment2. Terharu nyer rasa...sob sob..

Mesti rasa hampa sebab setiap kali klik butterflies & flowers takde n3 baru, kan? ceh! perasan tak sudah2. Macam yg CAH rasa lah kalau klik2 kat blog2 uols tapi tak de n3 baru... ayat yg keluar "Alaa....tak de cerita baru.." Frust jer...

Oleh kerana itu, CAH kuatkan semangat untuk mengetuk huruf2 ni menjadi ayat ayat hingga terbinanya n3. Dan...kali ini ingin mengajak rakan2 blogger utk menskodeng beberapa blog ni bersama2 CAH. Sila lah...jgn malu2 yer untuk berkenal kenalan mengeratkan silaturrahim walaupun di alam maya. Manalah tau kan ada jodoh boleh jumpa2 open table..heheh!

Prince Halilintar - ganaz betul nama dia kan? orangnye? tak ganaz langsung!hehehe...
yop samad - yop, teman nak kenalkan yop dgn kawan2 teman kat sini boleh ye?
shida mj - pheeewwwiit...jgn bwk kete laju2 k.shida..haha
azhan - blogger azhan ni student dan masih bujang...betul tak azhan?
fiqas - sama2 suka baca novel..
sahabat - selamat pagi cikgu! hihihi...
hitam putih - adik manis yang comel loteh ..ngehngehngeh
rosalina  - ni anak buah CAH. kalau nak ngorat dia kene ngorat mak cik dia dulu..heheh

Hanya beberapa yang CAH highlight kat sini. Yang lain jangan kecik hati tau lain kali CAH kenalkan uols plak eh.

Sekian dulu lah ye.

salam sayang,
dari haku yang suka melihat kebahagiaan orang lain. huh? haku pun bahagia la.. u bahagia i pun bahagia. u happy i pun happy. u nangis eerrr... i bg tisu ajer..hihi :P

~Adios!~


Wednesday, January 26, 2011

Kontang Tetiba

   
Harap Maaf.

Harap Jangan Tukar Siaran Anda.

Rancangan Tergendala Untuk Beberapa Hari.

Iklan iklan Juga Tidak Dapat Disiarkan. Tak Mampu Nak Bayar Iklan Berbayar yang Ada. heh!


salam sayang,
dari haku yang tetiba kekeringan... selalu betul haku cam ni..haila...

~Adios!~

Monday, January 24, 2011

Cuba Try Test Power

Assalamualaikum dan selamat pagi...

sepertimana yg telah dijanjikan ya tuan2 dan puan2..inilah resepi kerabu tauge kerang yang CAH minta dari ibu mertua ku itew..hi hi..
tauge - celur dulu
kerang - rebus dan ambil isinya
kerisik
bawang kecil - blend
cili api - jgn banyak2 nanti pedas. buat rasa2 jer
bawang besar - hiris halus
belacan - bakar dulu (itupun kalau nak letak lah)
serai - hiris hlus juga
air asam jawa
limau kasturi - kalau nak sedap katanya letak lah air perahan limau kasturi ni

yang sebenornya teman pun idak le tau sukatan2nya ate selama ini teman tau makan aje. kome agok2 sendiri la ye..agagaggagaga...

hari ahad yang lepas, teman udah mencube resepi ini. hmmmm...lepas tekak anak beranak boleh la. salah teman juge.. kerisik tu teman goreng terlebih garing..ha ha. warna dan rasa terlebih la jadinya. tapi tak pe nanti teman cuba buat lagi sampai menjadi sebijik macam yang MIL buat. Memang sengaja tak snap gambar sebab percubaan kurang menjadi. malu seeh.heheh!

moral nya : kalau dah sekali jatuh terduduk jangan takut untuk bangun semula. (Kalau tak bangun memang kau duduk ajer la kat situ dek noon!)  Walaupun sakit berbekas jadikan kesakitan dan tanda luka itu sebagai pengajaran untuk mencapai kejayaan di masa akan datang. go go chaiyok!!

salam sayang,
dari haku yang pernah jatuh. tertiarap terus. baru sekarang terasa nak bangun. ceh!

~Adios!~

Friday, January 21, 2011

Menantu Vs Mertua


Salam hari Jumaat...

Yang berikut adalah text diantara big apple dan adik ipar CAH yg duk kat kampung nun..

Layan...

Assalamualaikum.. Sihat ke semua? bak sini resepi kerabu togeh dgn kerang. 
Baik jer.. bahan2 nyer.. taugeh,kerisik, bla bla bla...* :-) BOLE MAKAN KE?** 
Akak kau nak makan..
Aik! mak kata lain macam jer bunyi nyer.. dah sedia nak tambah lagi satu ker?

CAH n big apple : Ha. Ha. Ha. Ha.

Nak ajer jam jam tu call MIL kat kampung nun.

"alahai omak... omak ni... omak tau tak cucu2 omak yang tigo daro pingitan tu punyo maintenance tiap2 bulan tu berapo? cucu omak yg kecik cute miut tu punyo puting botol susu pun essey boli time ado sale ajo mak. Kalau tidak essey kono bayar dua puloh satu hinggit sembilan puloh sen mak oii untuk sepasang. cucu omak tu botol susu eh ado onam. dio tak nak botol susu lain dah. demand cucu omak ni. itu belum masuk cucu2 omak yg sekolah tu. kasut sekolah bukan dio ondak cap cap sembarangan cap tu omak oii..cap barbie ondak eh.. itu pun malas essey nak layan..essey suruh  yo anak jantan omak tu handle bebudak tu. anak2 dio gak. kelas tusyen kelab persatuan yang diorang masuk tu pun kono bayar yuran eh tiap2 bulan mak. kek kampung nun tak do taekwando karate do silat do mak. kelas tambalan cikgu bagi 'fa ro ya' (free) yo kek sekolah, kan mak? betul tak mak? kek sini kalau tak join benda2 gitu...susah mau cerita la mak.. essey ngan anak jantan omak ni kojo kuli batak ajo mak. bukan pegawai bosar.

lagi pun kan mak..daripado omak suruh essey ni beranak layie baik omak suruh anak pompuan omak tu beranak. atau pun menantu omak layie sorang tu. lamo dah nikah eh..tak do bayang layie pun..janganlah asik suruh essey yo mak. essey dah ado tigo walau pun tak do jantan,cucu cucu omak yg anak daro ni pun tak macam cucu cucu jantan omak kek kampung nun.ganas eh semacam.."

uwaaaa...uols hengat CAH berani ker cakap macam ni kat omak mertuo?? ha ha..langsung!tak berani. ada ke cakap ngan orang tua macam tu. Nak kene sumpah ke haper? Kat kampung nun..kalau MIL CAH membebel bising bising pot pet pot pet CAH diam jer. tak pernah menjawab.Sengih jer.Senyum jer. Ada masa tarik gak muka masam jeling jelingan maut punya kat big apple tu tanda protes.. ha ha.

conclusion nya: jaga mulut dan jaga tingkah laku. tak kira waktu suka atau waktu duka. jangan over. control ayu gitu. selagi boleh bersabar sengih dan senyum ajer la.. kalau lancang sangat suami kita juga yang akan malu. omak2 orang ni kalau kemana2 dia bawa bersama nama suami dan anak2. berpada2 lah yer..

*nanti CAH tulis resepi ini pada rancangan n3 seterusnya yer tuan2 dan puan2..
** my big apple ada gout so tak boleh makan kerang,udang,sotong dan sepupu sepapat 'mereka' secara berlebihan. takat jamah jamah ajer..

salam sayang,
dari haku menantu yang selalu control ayu dalam hati Allah sajer yang tahu. heh!

~Adios!~

Thursday, January 20, 2011

Kawan Vs Sahabat

Salam sejahtera...

Petang ini cuaca begitu cantik sekali. Angin pun bertiup...nyaman sekali. Alhamdulillah... Elok sangat kalau dapat main layang layang dan juga kereta control .. tapi apakan daya. Nampak gayanya hajat nak berriadah di tasik putrajaya cancel lagi.

Big apple dan baby apple sedang enak dibuai mimpi. CAH sendiri pun sebenarnya tidak begitu sihat. i got fever! batuk juga. Petang ni baru lah boleh bangun. Rindu pulak nak menaip something lalu bertemankan panji semerah* duduk di anjung sambil di tiup angin petang...damai jer rasa. Syukur juga hari ni memang hari cuti kalau tidak kompem dapat MC. huh!

Dikesempatan ini juga CAH ingin mengucapkan takziah kepada seorang sahabat yang telah kehilangan orang tersayang. Memandangkan sahabat CAH adalah menantu sulong jadi tanggungjawab besar lagi berat menguruskan ibu dan adik2 yang ramai itu telah berpindah ke bahunya. Semoga sahabat CAH itu dapat menjalankan tugas sebagai penghulu keluarga dengan baik dan bijaksana. You can do it dear!

Masa mula2 mendengar khabar dia kehilangan orang tersayang ringan sajer mulut ni nak bercakap.."dulu tak nak kawin dgn aku. kita kan sama2 bongsu..bla bla bla.." ha ha kejam sungguh bunyi nyer. Kami memang suka bergurau. Gurau tahap gaban punya tapi CAH tidak lah sejahat itu. Tak kan kita nak cakap benda cam tu waktu dia dalam kesusahan, kan? Lagipun kalau dia merajuk sampai tak nak kawan CAH lagi nanti susah lah...

Orang tua tua ada berkata "terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa".  Jadi, jangan kerana sepatah perkataan persahabatan yang dibina berpuluh puluh tahun hilang begitu sajer. Lagi pula, hati kalau dah sakit susah nak cari ubatnya. Bukan macam demam CAH ni. Makan ubat klinik, suruh big apple sapu minyak angin sambil urut sikit dah elok. ha ha..

conclusion nya : Kawan ketawa bersama memang ramai. Sahabat menangis bersama? jawab lah sendiri.

salam sayang,
dari haku yang sentiasa setia pada persahabatan...

~Adios!~

Tuesday, January 18, 2011

Duhai Hati...

Duhai hati..
sabar lah
tabah lah
tenang lah
kuat lah
kukuh lah

Duhai hati..
jangan berkata kata
alunkan kalimah indah nan suci
bersihkan diri mu

Duhai hati..
layarkan ia pergi
terbangkan ia jauh jauh
tanamkan ia dalam dalam
robohkan rindu itu
dinginbekukan cinta itu

Duhai hati..
biarkan
relakan
lepaskan

Duhai hati
ikhlas kan lah...

kembalikan hati ku...

by: zmj~18Jan2011

p/s: Ya Allah, ku mohon padamu dengan sungguh sungguhnya,
doa dan sujudku hanya pada-Mu, Ya Rabb.

salam sayang,
dari haku yang telah mencuba berbelas tahun dulu...

~Adios!~

Monday, January 17, 2011

TV3 gila rating ke hapa ni??

Salam 'alaik...

Huh. tajuk macam marah jer ni..heheh

Sejak dua menjak ni haku tengok TV3 ni suka buat rancangan2 'ntah hapa hapa. Oh! tolong lah...

Siapa ada tengok siaran langsung Wanita Hari Ini edisi Isnin 17 Januari 2011. Salahkah besarkan payu dara? Cis, memalukan! sungguhpun dunia umumnya sudah berfikiran terbuka (khonon!) janganlah semua perkara nak dijadikan bual bicara. Haku tak tengok tapi baca kat paper jer..ekekeke..

Bila sudah ramai yang mengkritik, ini balasan WHI dlm FB (haku retype semula)

WHI : Sila bagi pandangan dari segi perubatan dan penampilan diri. Yea kami tahu, dari hukum memang berdosa. Tetapi perbincangan kami ialah dari sudut perubatan dan kosmetik, bukannya agama yang dah jelas hukumnya. Harap semua jelas...:) Terima kasih

Hello dek noon..bila Allah SWT telah menegah, melarang, mengharamkan sesuatu itu kompem kompem ada sebab dan musababnya yang sangat2 munasabah. Yang manusia macam kita semua ni tak tercapai dek akal nak memikirkannya. Tak payahlah susah susah nak bincang dari sudut perubatan dan kosmetik semuanya jelas nyata dan terang. Haram tetap haram.

Kenapa Allah haramkan babi?
Kenapa Allah haramkan arak?
Kenapa Allah haramkan zina?
Kenapa ada Rukun Iman dan Rukun Islam?

Haku bukan marah. Semua orang berhak menyuarakan pendapat dan pandangan masing2. Berhak memberikan apa jua perkara untuk dibincangkan. Bersopanlah. Berfikirlah. Banyak lagi bahan ilmiah yang boleh meningkatkan martabat wanita.

akhir zaman ni terlalu ramai bijak pandai. Oleh kerana kebijakan dan kepandaian itu lah mereka menjadi bingai!

salam sayang,
dari haku yang tidak tahu apa2 lagi banyak dosa!

~Adios!~

Sunday, January 16, 2011

PadaMu Ku Bersujud

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya namaMu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
HambaMu yang selalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakanMu
Saat Kau limpahkan karuniaMu
Dalam sunyi aku bersujud

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
HambaMu yang selalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakanMu
Saat Kau limpahkan karuniaMu
Dalam sunyi aku bersujud

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
HambaMu yang selalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakanMu
Saat Kau limpahkan karuniaMu
Dalam sunyi aku bersujud

Padamu


~Adios!~

Saturday, January 15, 2011

Berpisah Jua...

Tajuk lain macam jer...ha ha

Dalam pada mencari2 idea nak post n3 tetiba nak tulis pasal perpisahan plak. Perpisahan ada 2. Berpisah cara suka. Dan, berpisah cara duka. Statistik haku jer nih.

Hari Jumaat lepas 14 Januari 2011 hari last kak Mai kat PPS. Rezeki kak Mai dapat pindah ke UiTM Tapah. Pasni turn haku plak la kot. hihi..UiTM Puncak Alam..here i come!! haha..tak sudah sudah berhangan jer haku ni. harap2 resolusi tahun ni tercapai. Masih berdoa. Boss, pasni bagi lah sy pindah plak.

Macam yg haku tulis kat status/wall FB haku: bertemu dan berpisah memang tidak boleh dipisahkan...walaupun memeritkan..hanya org yg pernah mengalami mengerti... ~Adios!~


Status kat wall fb ni haku tulis time diorg bersalaman dan berpelukan. haku pun buat2 sibuk sbb nanti tak pasal2 ujan aku lagi lebat dr ujan k.jun. ha ha.. Tapi kan, tabik spring betul kat kak Mai sebab dia relax jer..hati kak Mai dah jadi iceberg la haku rasa. nak nuntut ilmu k.Mai lah.heheh! Begitu lah adat resam kehidupan. Pertama kali bersua senyuman terukir dibibir. Terakhir kali bersama...senyum juga tapi bertemankan airmata. ermmm...
 
Moga kak Mai akan memperolehi apa yang k.mai impikan. Bagi k.mai mungkin...Perpisahan dalam Kebahagiaan. Bagi orang lain mungkin ia suatu penyeksaan. Doa saya pada k.mai sama macam masa k.mai sambut birthday. Tidak terluah dek kata2 tapi ikhlas. Kenangan dan pengalaman serta pengajaran selama bersama akan dijadikan panduan. Yg baik kita ambil yg tak baik jgn dilayan! ha ha

Sentiasa sedar dan faham dengan jelasnya bertemu dan berpisah tu sama ada mahu atau tidak kita akan laluinya. Memang ada sedih. Memang ada sebak. Walau hebat macam mana pun alternatif kita nak mengelak perpisahan akan tetap terjadi dalam rentetan kehidupan yg bernama makhluk. huh!kenyataan yg menyakitkan. Relakan dengan keikhlasan hati yg tulus dan mulus InsyaAllah kita akan dapat hadapi semua ini.

Kompem lepas ni haku tak nak close lebih2 ngan sapa2 kat opis ni. Persediaan awal nak mengelak ujan berlebihan di kawasan tertentu..huhu!

p/s: macam mana kalau pernah terpisah tanpa rela, bertemu semula...kemudian kene berpisah lagi ke?? tak dapat nak bayangkan bagaimana sedih pedih dan pilunya bila berpisah kali ke2 dgn org yg sama org yg kita sayang orang yg kita rindu org yg kita....ah!lupakan. double triple 'sakit' la kot eh.. Allah hu Akbar...Allah hul Alim...

~Adios!~

Wednesday, January 12, 2011

hanya aku yg mengerti...





let bygones be bygones
fullstop!

boleh ke?
ntah lah.

kalau dulu boleh
sekarang mestilah lagi boleh

itu kata kau
kata aku?

boleh
pasti boleh

hah?
guna bygone spray??
hmmmmmmmmm.........

p/s: ...atau memang aku yg tak mengerti...

~Adios!~

Lipatan Sejarah Semalam aka Imbasan 2010 #1

Salam 'alaik..

2011 hampir 2 minggu kita lalui.  CikAppleHijau percaya kenangan peristiwa sejarah pahit manis masin masam tawar kelat yang telah kita tinggalkan tetap dalam ingatan.

Banyak kenangan dan sejarah perjalanan kehidupan yang boleh dirakam. Bagaimana dengan memoir kehidupan yang tidak boleh disimpan secara 'hardcopy'? Situasi sedih gembira pilu silu gelak ketawa suka duka nestapa dan airmata yangselalu bersangkut paut dengan hati dan perasaan??  Tetap disimpan dalam ingatan dan sanubari. Hingga hujung nyawa akan ku kenang! dia mula daaaah.... ngehngehngeh..

Untuk permulaan #1 ni uols layan jer lah pic2.

Lipatan Sejarah Semalam 1 ~ Team Building Pusat Perancangan Strategik @ Kem El Azhar, Banting @ 8 June 2010.





Biarpun keberadaan kami di sini hanya 1 hari sahaja namun fasilitator yang memang cukup power dan superb menjadikan kami mengalami kegembiraan dan keletihan yang sukar dilupakan.  Pelbagai perkara yang kami dapat. Hadir ke sini umpama baru mengenali rakan sejawat walaupun sebenarnya sudah bekerja bersama lebih 5 tahun! hmmm...tidak terucap dengan kata2.  Biarlah semuanya disimpan di lubuk hati dan kekal abadi dalam ingatan.  

Lipatan Sejarah Semalam 2 ~ Pesta Buku Selangor 2010 @ Kompleks PKNS Shah Alam

Syud, me and Nazurah Aisyah. Luv u bebeh. ha ha..

Kak Mariah - Pengurus Penerbitan JS Publishing. sangat baik orangnyer.

Huh? uols ingat senang ker nak jumpa ngan pebelet novelis mak ni? berpeluh tau mak tunggu theyols ni. hehe... Syud n Nazurah Aisyah. Novel2 dioranglah yang haku dok pegang malam2 kalau bosan atau boring atau moody atau apa2 pun! Novel bukan sebarang novel..bila kita baca novel secara tidak langsung kita akan belajar mempelajari watak2 manusia. Dari situlah kita akan belajar menangani masalah diri sendiri. Mengawasi hati dan perasaan serta keperibadian diri. hmmm...itu pendapat iols ler..pendapat uols..terpulang.

p/s: sumber inspirasi ku hilang entah ke mana...agak2 kalau naik Inspira boleh dapat balik tak inspirasi ku iteww??? ha ha ha..apa daa...

~Adios!~


Monday, January 10, 2011

Suka sangat sangat!

As salam...

Apa tajuk macam gedik gedik jer.. ha ha suka hati haku la labi...

Cuaca kat luar hujan. Cantik jer hujannyer. Subhanallah..memang cantik! Kalau hujan yang tenang damai macam ni..i loike! Lepas hujan pulak ada pelangi. Indah sungguh ciptaan Illahi. Manusia ajer yang suka merosakkan anugerah-Nya. Kalau lah ada camera DSLR Nikon ke Canon ke macam 'orang tu' punya.. ha ha.. kompen dah ambik gambar dari aras 5 bangunan Canseleri ni. hmmmm...tak sudah sudah berhangan hangan!

Satu lagi yang i loike ialah lagu ini.. Sila ambil perhatian saya sangat sangat suka lagu ini. Lebih lebih lagi bila didengar di waktu hujan turun...terus layu mata..heheheh!

Sekuntum Cinta - Wheels
Pertama kali
bersemi dijiwa
oh sungguh indah
mekar mewangi
serikan taman hati
yang selama ini
terbiar dalam sepi
sekuntum cinta
tersunting dihati
oh sungguh murni
setiap ketika
bagaikan mimpi indah
bila saja berada bersama

tersedar dari sebuah lamunan
rupanya berbicara sendiri
kehadiran mu dan keindahan
sesingkat sebabak mimpi
sekuntum cinta
layu tiba tiba
oh sungguh hampa
gugur berkecai
kelopak bunga cinta
ku kutip semuanya
untuk kenangan

Harap maaf belog ini tidak menyediakan perkhidmatan suara untuk lagu ini. ngehngehngeh. Ala..carik jer kat google terus download. Kalau malas bg la email nanti CAH send lagu ni kat korang. small matter la dahling ekekeke..so,enjoy ur self ya!

p/s: entri org ngantuk.

~Adios!~

Saturday, January 8, 2011

malam

Bismillah...

Malam yg sejuk, nyaman lagi indah di sinari bintang2 (eh ada bintang ker?) juga sinaran lampu2 neon.. tapi cik apple hijau kebasahan dek kerana peluh. ha ha...baru siap menggosok baju2 sekolah dan baju kerja big apple daa...itupun tak siap ada lagi separuh...penat seh 20 pasang tuu.. tak masuk baju kerja CAH. jadi.. kita minum dulu! eh silap kita berbelog dulu! gilo..

Kerja2 rumah harus diselesaikan awal sebab esok big apple...seperti biasa..dia mula daaah.. ke luar daerah (rasa pelik pulak dgn perkataan ini heheh...) Adeeeeh...hari isnin nanti kompem kelam kelibut. Pukul berapa lah agaknya CAH sampai ofis. hurmmmm...

Walaupun malam masih muda..malam ada tua muda erk? ha ha.. cukup lah sampai sini. macam tulis surat cinta plak..agaknyer la sbb CAH tak pernah tulis surat cinta. CAH nak sambung baca novel. baru beli la tu.. Kecoh! tajuknya Biarlah YM Berbicara ~ Hanni Ramsul keluaran Kaki Novel.

Selamat malam semua dan sweet dream. Jangan lupa baca doa tidur!

” Ya Allah, dengan nama Engkau aku jalani hidup dan hadapi mati. “

 
p/s: sila YM saya sekarang!!

~Adios!~

Friday, January 7, 2011

Ramalan

As salam...

Ustaz kata.. berdosa kalau kita ramal meramal ni. Itu semua urusan Allah swt. Boleh jatuh syirik kalau percaya. Ec ceh...macam ustazah pulak bunyinya.

Oleh sebab itu, iols berfirasat.. macam nenek kebayan plak. errmmm...Nenek, pinjam perkataan tu ye.. Tahun ini rasanya iols akan bizi seperti tahun 2007. Tahun tu memang bizi giler. Lunch our pun buat kerja dgn lampu terpadam-jimat eletrik khonon! Hari Sabtu pun datang ofis. Balik pun selalu sampai malam. (tapi tahun tu tak dapat plak APC..huhu!)

Sebab apa iols kata tahun ni akan bizi? sebab...berdasarkan cakap2 orang lah. contoh: kalau dalam satu hari tu pagi pagi lagi kita dah ada problem maka sepanjang hari problem dok kejar kita. hah..cam tu lah. Kesahihannya...iols tak tahu. 2011 ni 1st day jer dah macam2. iols bukan jenis berkira pasal kerja tapi bila kene buat kerja yg tak berapa nak favourite...tu yg slow jer kerja tu gerak..hehe

Walaubagaimana pun...walau pun  iols (banyak nyer pun) ni banyak kerja sampai nak runtuh tray atas meja ni..sampai tak tahu nak letak kertas kat mana atas meja ni..sampai tak cukup tempat nak letak fail..sampai tak cukup tangan nak buat kerja yang mana satu... iols masih boleh berfoya foya, masih boleh bergossip, masih boleh bertandang ke bilik nenek kebayan, masih boleh menelefon atau ber Y!M dgn kawan kawan untuk bertanya khabar, masih boleh pergi ke pantry membancuh air milo panas, masih boleh senang senang hati makan kerepek pisang sambil buat kerja dan yang paling penting iols masih lagi boleh tersenyum pada semua orang!

Sebabnya?? Kerja tetap kerja. Komitmen tetap komitmen. Dateline tetap dateline. Hati, perasaan, emosi dan kesihatan badan juga perlu diambil kira. Jangan kerana kerja banyak, dateline nak hantar paperwork or whatever tu hampir tamat membuatkan uols lupa merehatkan diri, lupa untuk menghiburkan hati, lupa pada semua orang! hingga boleh membuatkan orang disekeliling uols pun turut tension. Kita ni manusia babe! bukan robot! eh! macam sesi lepas geram jer  ni...

ofcoz i am not the boss. kerja iols dan kerja uols berlainan tapi itu bukannya alasan... iols sebenarnya tak suka dgn perkataan 'Banyak Kerja' tu. Itu semua alasan. Kau sorang ke yg ada banyak kerja? eh eh...apa marah2 ni. Astaghfirullahalázim...jgn marah2 nanti cepat tua. heh!

p/s: apakah...ramalan ku benar belaka? yang pasti..you never change at all, dear..
~Adios!~

Tuesday, January 4, 2011

keLETIHan

Assalamualaikum....

Nampak gayanya beberapa hari ini tidak dapat nak hupdate apa2. Bukan sebab tak de idea. Sebab keletihan yang berpanjangan. Rushing yang tak pernah abis2. Ayat pun dah tak betul dah. ha ha..

Sesi persekolahan bermula - anak2 yang berlainan sesi. Si kecik yang meragam tak nak gi 'sekolah'. Kerja kerja rumah yang tak pernah selesai.  Kerja pejabat pun jangan tanya lah sentiasa bertambah dari masa ke semasa. Nak gosok baju sekolah. Nak masak. Nak itu nak ini lari sana lari sini...kompem kurus! heheh...

Ini belum big apple kene out station lagi ni. Kalau dah mula outing outing....alamatnya...lintang pukang macam lipas kudung lah CAH. Nak make up pun kat ofis. Mulut? jangan cakap lah....murai pun kene serrunder dengan kelancaran kebebelan dan keramahan kemarahan pada 3princess yang memang menguji kesabaran tu.

Ummi...nak kokong!
i'm tired la baby...
ummi tired?
yes i am.
baby yayang ummi. i love u ummi.
i love u 2 baby.
ummi...nak oklet (coklet/choki choki)
hah?

Aduuuh...budak kecik ni memang kaki bodek.

p/s: azam baru : tidak berbelog2 dan 'bermuka muka buku' pada waktu bekerja. blogwalking? lunch our bolehlah sekejap... malam2 ker kalau mata tak layu awal.

~Adios!~

Sunday, January 2, 2011

pertama

Assalamualaikum....

hari pertama sesi persekolahan tahun 2011. ibubapa dan cikgu2 lah paling sibuk pagi ni. pakcik2 dan makcik2 bas sekolah pun bizi gak. makin ramai pelajar yang naik bas sekolah makin...masyuuuuuk..heh! mak bapak jugak yang....fiuuuuh!...lap peluh. haha..

kelas/kuliah pertama utk pelajar2 ipta ipts. dek nonn2 sekelian...jgn bazirkan duit ptptn yg uols dapat tu bawak bawak lah duduk di alam nyata dek noon...sok dah kerja uols tahu la..langit itu tinggi atau awan lagi tinggi..huh?

ada sesiapa yang baru masuk kerja atau hari pertama di ofis baru? welcome...kerja baik2,ikut cakap orang lama. hah? jangan berlagak hanya kerana uols ada degree master phd. hokey! sijil berkati2 pun kalau tak reti buat kerja dan asyik senyum sumbing pun tak guna,kan?

bagi yang pertama kali jatuh cinta dan bercinta..first love la khonon..jagalah cinta hati anda itu. jaga juga hati anda! jangan kerana i love u, u love me...i folloowww....hancus! ikut nasihat2 yang berguna lagi diguna pakai dari otai2 yang diiktiraf. bukan otai2 yang ditimpa perasaan.

dan yg paling penting...ini adalah entri pertama CAH untuk tahun 2011 ni...huhu! sokongan anda amatlah dihargai.. apa? open table? hehehehehe....nanti. nanti. tengok calendar dulu tahun ini ada ong ka tarak ong. haha..

p/s: buat buat lah happy untuk mendapatkan mood dan mode happy! eerrmmmmm...boleh caya ker yg ni??suka hati haku lah labi!

~Adios!~

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...