Friday, January 21, 2011

Menantu Vs Mertua


Salam hari Jumaat...

Yang berikut adalah text diantara big apple dan adik ipar CAH yg duk kat kampung nun..

Layan...

Assalamualaikum.. Sihat ke semua? bak sini resepi kerabu togeh dgn kerang. 
Baik jer.. bahan2 nyer.. taugeh,kerisik, bla bla bla...* :-) BOLE MAKAN KE?** 
Akak kau nak makan..
Aik! mak kata lain macam jer bunyi nyer.. dah sedia nak tambah lagi satu ker?

CAH n big apple : Ha. Ha. Ha. Ha.

Nak ajer jam jam tu call MIL kat kampung nun.

"alahai omak... omak ni... omak tau tak cucu2 omak yang tigo daro pingitan tu punyo maintenance tiap2 bulan tu berapo? cucu omak yg kecik cute miut tu punyo puting botol susu pun essey boli time ado sale ajo mak. Kalau tidak essey kono bayar dua puloh satu hinggit sembilan puloh sen mak oii untuk sepasang. cucu omak tu botol susu eh ado onam. dio tak nak botol susu lain dah. demand cucu omak ni. itu belum masuk cucu2 omak yg sekolah tu. kasut sekolah bukan dio ondak cap cap sembarangan cap tu omak oii..cap barbie ondak eh.. itu pun malas essey nak layan..essey suruh  yo anak jantan omak tu handle bebudak tu. anak2 dio gak. kelas tusyen kelab persatuan yang diorang masuk tu pun kono bayar yuran eh tiap2 bulan mak. kek kampung nun tak do taekwando karate do silat do mak. kelas tambalan cikgu bagi 'fa ro ya' (free) yo kek sekolah, kan mak? betul tak mak? kek sini kalau tak join benda2 gitu...susah mau cerita la mak.. essey ngan anak jantan omak ni kojo kuli batak ajo mak. bukan pegawai bosar.

lagi pun kan mak..daripado omak suruh essey ni beranak layie baik omak suruh anak pompuan omak tu beranak. atau pun menantu omak layie sorang tu. lamo dah nikah eh..tak do bayang layie pun..janganlah asik suruh essey yo mak. essey dah ado tigo walau pun tak do jantan,cucu cucu omak yg anak daro ni pun tak macam cucu cucu jantan omak kek kampung nun.ganas eh semacam.."

uwaaaa...uols hengat CAH berani ker cakap macam ni kat omak mertuo?? ha ha..langsung!tak berani. ada ke cakap ngan orang tua macam tu. Nak kene sumpah ke haper? Kat kampung nun..kalau MIL CAH membebel bising bising pot pet pot pet CAH diam jer. tak pernah menjawab.Sengih jer.Senyum jer. Ada masa tarik gak muka masam jeling jelingan maut punya kat big apple tu tanda protes.. ha ha.

conclusion nya: jaga mulut dan jaga tingkah laku. tak kira waktu suka atau waktu duka. jangan over. control ayu gitu. selagi boleh bersabar sengih dan senyum ajer la.. kalau lancang sangat suami kita juga yang akan malu. omak2 orang ni kalau kemana2 dia bawa bersama nama suami dan anak2. berpada2 lah yer..

*nanti CAH tulis resepi ini pada rancangan n3 seterusnya yer tuan2 dan puan2..
** my big apple ada gout so tak boleh makan kerang,udang,sotong dan sepupu sepapat 'mereka' secara berlebihan. takat jamah jamah ajer..

salam sayang,
dari haku menantu yang selalu control ayu dalam hati Allah sajer yang tahu. heh!

~Adios!~

13 comments:

✿....rossa alina....✿ said...

sodapnyo kerabu togeh..tp cmne ghopenye??kihkihkih..

Prince Halilintar said...

baik benor menantu cam cah nie..haha

rezeki kalau ade ape salahnya timang sorang lagi kan..mane taw dpt anak laki lak ke cah..hehe

tapi, bak kate nenek kebayan,xelok no gonap baik jadikan ganjil..klu 5 ok la tue..hahahaha:p

izzatul atiqah azhar said...

cah tambah lg sorg la br ok :P

a.samad jaafar said...

sodap woo kerabu kerang... campur ngan umbut lagi kow kan..?

shida mj said...

control ayu ni kadang kala baguih, kadangkala ada yg tak baguih nya..klu nak tau tanyo ngan nenek kebayan, pengalaman byk tu..hehe

Mohamadazhan hjDesa said...

camna la nak kahwin nanti.hehe.bersedia fizikal dan mental :)

apple hijau said...

@alin ~ aekau tunggulah n3 essey nanti. buek tau jgn tak buek plak..

@prince ~ essey pandai belakon yo Prince.. umang aiii..limo? gulp blup blup blup..ha ha

@ atul~ tambah yo? nanti sey tanyo kek nenek kebayan apo firasat eh...:P

@ a.samad ~ sodap yo campur umbut? mano lak nak dicarik eh umbut kek sini..nanti sey cubo yo..tq

@ shida mj ~ nenek kebayan laie la control ayu eh..tak do sapo buleh lawan dio..haha

@ azhan ~ poyie yo Gym..heheh..dgn berbekalkan ilmu yg ado dan doa InsyaAllah semuo eh akan baik.

sariah said...

Woowwww...nenek kebayan suka menantu2 yg control2 ayu...mcm nenek kebayan nilah...semua ipar duai...beras2 sebelah sanun tu kata nenek kebayan ni lembut, bersopan santun...(berlakon tahap gaban)...bila sampai kg nenek kebayan....wuaaahhhhh...satuu kg tau nenek balik....wuaaaahhh... anak mertua nenek pun nenek tak layan....ambil kau....bukan apa i balas dendam...jgn ikut ajaran nenek kebayan ni...nanti mengoyan...

Cikgu Tie said...

Baru-baru boleh ler duk control ayu,kalau dah lama jenuh jugak ler kalau masih nak control ayu kannn!

Cikgu Tie said...

Cikgu tie follow yer!

MOH KEMBARA said...

Salam Adik Elma, salam perkenalan dr Istanbul. Kenal adik via blog Samad. Suka baca ngomel nogori adik ni. Cun anok2 pompuan adik. Err Elma tu maknanya epal dlm bhasa Turki, Yesil Elma epal ijo. Jadi nama Adik dlm blog Yong panggil Yesil Elma. Akak follow!

apple hijau said...

@ k.sar ~ tu dia...jwpn ikhlas dari nenek kebayan..tidak ada tolok bandingnya ilmu yg nenek ajar itu..ha ha :P

@ cikgu Tie ~ betul tu cikgu lebih2 lagi kalau ada anak 3dara yg ganas tu.. Cikgu tie, tq follow. muah muah..hehe..nanti sy balas.

@ moh kembara ~ terima kasih sebab mengunjungi sy dr jauh. waah..sy nak belajar bhs turki plak la..nanti sy balas kembali kumjungan ye. kredit utk en samad jgk..

Fiqas said...

Cah, hantar la sikit nnt kerabu tu..

Dengan MIL ni kena selalu control ayu kan.. kalau terover haru pulak jadinya..

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...