Friday, January 7, 2011

Ramalan

As salam...

Ustaz kata.. berdosa kalau kita ramal meramal ni. Itu semua urusan Allah swt. Boleh jatuh syirik kalau percaya. Ec ceh...macam ustazah pulak bunyinya.

Oleh sebab itu, iols berfirasat.. macam nenek kebayan plak. errmmm...Nenek, pinjam perkataan tu ye.. Tahun ini rasanya iols akan bizi seperti tahun 2007. Tahun tu memang bizi giler. Lunch our pun buat kerja dgn lampu terpadam-jimat eletrik khonon! Hari Sabtu pun datang ofis. Balik pun selalu sampai malam. (tapi tahun tu tak dapat plak APC..huhu!)

Sebab apa iols kata tahun ni akan bizi? sebab...berdasarkan cakap2 orang lah. contoh: kalau dalam satu hari tu pagi pagi lagi kita dah ada problem maka sepanjang hari problem dok kejar kita. hah..cam tu lah. Kesahihannya...iols tak tahu. 2011 ni 1st day jer dah macam2. iols bukan jenis berkira pasal kerja tapi bila kene buat kerja yg tak berapa nak favourite...tu yg slow jer kerja tu gerak..hehe

Walaubagaimana pun...walau pun  iols (banyak nyer pun) ni banyak kerja sampai nak runtuh tray atas meja ni..sampai tak tahu nak letak kertas kat mana atas meja ni..sampai tak cukup tempat nak letak fail..sampai tak cukup tangan nak buat kerja yang mana satu... iols masih boleh berfoya foya, masih boleh bergossip, masih boleh bertandang ke bilik nenek kebayan, masih boleh menelefon atau ber Y!M dgn kawan kawan untuk bertanya khabar, masih boleh pergi ke pantry membancuh air milo panas, masih boleh senang senang hati makan kerepek pisang sambil buat kerja dan yang paling penting iols masih lagi boleh tersenyum pada semua orang!

Sebabnya?? Kerja tetap kerja. Komitmen tetap komitmen. Dateline tetap dateline. Hati, perasaan, emosi dan kesihatan badan juga perlu diambil kira. Jangan kerana kerja banyak, dateline nak hantar paperwork or whatever tu hampir tamat membuatkan uols lupa merehatkan diri, lupa untuk menghiburkan hati, lupa pada semua orang! hingga boleh membuatkan orang disekeliling uols pun turut tension. Kita ni manusia babe! bukan robot! eh! macam sesi lepas geram jer  ni...

ofcoz i am not the boss. kerja iols dan kerja uols berlainan tapi itu bukannya alasan... iols sebenarnya tak suka dgn perkataan 'Banyak Kerja' tu. Itu semua alasan. Kau sorang ke yg ada banyak kerja? eh eh...apa marah2 ni. Astaghfirullahalázim...jgn marah2 nanti cepat tua. heh!

p/s: apakah...ramalan ku benar belaka? yang pasti..you never change at all, dear..
~Adios!~

6 comments:

Prince Halilintar said...

keje mkn gaji mcm ni la kan..klu keje sendiri mmg kite ley wat suke ati kite je.haha..

p/s:klu pergi lepak kat bilik nenek kebayan roger2 la prince..hehe

izzatul atiqah azhar said...

macam lagu ...

ramalan ku benar belaka :P

apple hijau said...

@ Prince ~ keje mana2 pun sama, kan?

uish...mn boleh tak roger generasi ke4 ni...hihihi

@ atul ~ suka jgk ngan lagu tu..

*korang ni berjanji eh komen sama2...hehe

izzatul atiqah azhar said...

eh , x de x de ...

hehe

Fiqas said...

Cah, btl tu..kerja byk cam mana pun, kita masih perlu senyum, minum milo kat pantry, ym, n makan sambil buat kerja kan..klu nk ikut kan kerja, tak terbuat apa la kita kan??

apple hijau said...

@ atul ~ mengaku ajer la...korang main YM eh? ha ha..

@fiqas ~ robot jer yg buat kerja tak reti penat..sampai waktu berasap terus buang...heheh!

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...