Saturday, July 9, 2011

kek coklat cinta hati

Assalamualaikum...

memandangkan hari ini adalah hari sabtu dan esok cuti maka dengan sukahatinya CAH nak share resepi kek coklat paling sedap dan paling senang nak buat. kalau kek yg susah nak buat tu CAH pandai juga...pandai oder.. oder ngan adnazthie-kek. ngeh3x

Janganlah malu2 nak buat ye...very simple, murah dan mudah.

Bahan2
1. coklat ~ 1 cawan
2. minyak masak ~1 cawan
3. Gula  ~ 1 cawan
4. susu pekat manis ~ 1/2 cawan
5. Susu cair ~ 1 cawan
6. 3 biji telur
7. Esen vanila ~ 1 sudu teh
8. tepung gandum ~ 1 suku cawan
9. soda bikarbonat ~ 1 sudu teh
10. baking powder ~ 1 sudu teh

Terbahagi kepada 3 adunan.

Adunan 1
1) coklat ~ 1 cawan
2) minyak masak ~ 1 cawan
3) Susu pekat manis ~ 1/2 cawan
4) Gula ~ 1 cawan
5) susu cair ~ 1 cawan
~ semua bahan masukkan dalam satu adunan. Masak atas api sampai jadi pekat. Lepas tu, biarkan sejuk.

Adunan 2
1) 3 biji telur
2) 1 sudu teh esen vanila
~ pukul telur sampai kembang dan masukkan esen vanilla. Bila sudah kembang, masukkan coklat masak tadi, letakkan tepi.

Adunan 3
1) Tepung gandum ~ 1 suku cawan
2) soda bikarbonat ~ 1 sudu teh
3) baking powder ~ 1 sudu teh

~ masukkan bahan dalam 1 adunan, ayakkan dan masuk dalam campuran coklat dan telur tadi.

* Kukus selama 50minit hingga 1 jam. InsyaAllah jadik punya sebab kukus...kompem tak hangit hangus rentong cik gayah oiii...ha ha
ta daaa....

inilah hasilnya. walaupun terpahit sebab terlebih coklat kek ini tetap laris masuk ke dalam mulut. Dinamakan kek coklat cinta hati sebab CAH masak kek ni untuk big apple sempena hari bapa bulan june hari tu. tak sempat nak update kat sini. hal maklum la sejak jadi orang fakulti ni idea tak berkembang..huhuhu!

oh ya lupa pula, terima kasih pada cik nadiah amni yang menyokong CAH untuk menjayakan projek ini. nadiah yg beri resepi mudah lagi murah tapi sedap tak hengat ni. so, apa lagi selamat mencuba!

p/s: habis dah baca Bening Merah Jingga...giller seddih.

salam sayang
dari haku...di angin lalu... :P

15 comments:

BILA DIA said...

huhuhuhu..nmpk sedaaaap
nk try wat la nnt..
mok copy ek rsepi ni

ajumohit said...

Uiksssss kek feveret ku tu apple!!! Mantop

hani@debumelukut said...

setiap nafas yg di hembus setiap langkah yg di hayun aku selalu memikirkan mu...kek coklatttt...nak la kek coklattt..hari2 pun tak per!

shameel Iskandar said...

mintak sikit. pos ke ipoh yer. hahaha

apple hijau said...

@ bila dia ~ dah copy kene buat mok..he he

@ aju ~ kek coklat kesukaan ramai...jom kita buat kek :D

@ hani ~ waaaah...ini macam mau gigit jari anuar zain..ha ha

@ shameel ~ pos? eeer...dah abis.. heh heh

Mohamadazhan.com said...

sedapnya tgk...hehe.memang ada limpahan coklat ya tepi tu =)

Ucu Faridah said...

minta banyak chocolate tu..meleleh air liur ucu tau...tak baik buat ucu mcm gini...

sariah said...

Woww.. CAH...dah byk kemajuan. Mesti sedap ni... bertambah sodap lagi jika CAH buat bagi kekawan kt sini mkn....

apple hijau said...

@ azhan ~ he he he...sengaja melimpahkan coklat itu...

@ ucu faridah ~ pandai lah ucu ni...kek2 ucu tu lagi lah membuatkan sy termimpi2...:D

@ k.sari ~ al la maaak....he he..boleh boleh boleh...tapi ntah bila la...:P

Prince Halilintar said...

wow..hebat dah cah ni...buat kat prince satu..kehkehkeh

prince kembali menulis semula..dtg2 la ye =)

apple hijau said...

@ prince halilintar punya pasal boleh saja....akhirnya prince kembali ke arena belogsepot ini...:D

ieda said...

adoii melelehh dah air liuq pose akak nie hhuhuh

a.samad jaafar said...

woww.. saya suka gila kat kek coklat.. kena order ngan kawan sebelum pose ni..nak melantak puas2 hihihi..

apple hijau said...

@ ieda ~ baik ida lap cepat air liur tu ieda...hehehe

@ a.samad ~ jgn sampai termimpi2 ye en mad... :)

liyana said...

wah sedap2..
sy x pernah wat lg..hehe

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...