Friday, July 2, 2010

bile musim deghoyan...

Betul tak sekarang dah musim deghoyan? negeri lain cik apple hijau tak tau tapi yang pasti kat negeri asal big apple dah penuh kat pokok dan juga kat tepi tepi jalan. Kat kampung cik apple hijau deghoyan kat tepi jalan tu sepanjang tahun ada!

Nak bukti ker?ha...layan gambar jer ler. mana bleh letak betul2 bau deghoyan la blog cik apple hijau ni...heheh!

cik apple hijau: Bang, stop stop...nak ambik gambar deghoyan. Boleh masuk dalam blog.

Tiba tiba dia berhentikan kereta tepi jalan betul betul bawah pokok deghoyan.

Big apple: ambik lah yang banyak buahnya. Hah! yang tu, yang tu.
Sporting pulak big apple aku ni!

Di sepanjang jalan dari rumah MIL menuju Karak pokok deghoyan penuh ngan buah deghoyan. Rasa macam nak panjat panjat jer pokok tu. Ingat buah deghoyan tu macam buah rambutan ker boleh main petik petik?hehehe...

Sori lah cik kak dan cik bang tak maksud nak ambik gambar uols ni. I tirgoda dengan lambakan deghoyan tu jer..

Tengok jer gambar tak best. Pe kata kita nyanyi sama lagu pasal deghoyan ni. Tak tau?? ceh!carik la sendrik kat youtube....
Mr. Os - Durian Dah Berbunga

Oh kome, deghoyan dah berbunge
(dah berbunge)
Moh kite minang anok dare
(anok dare)
Anok dare, anok dare kote
(dare kote)
Teman jumpe di Padang Tenggale
(iye)
Kate deme, sakit jatuh cinte
(jatuh cinte)
Sakit lagi bile jatuh tangge
(jatuh tangge)
Kate deme, cinte itu bute
(cinte bute)
Nasib baik teman tak merabe-rabe
(rabe-rabe)

* Bile musim deghoyan
Deme mule bengkeng
Jangan silap sikit
Nanti deme tengking
Kalau musim deghoyan
Ramey berani nampor
Ape deme nak heran
Saman boleh bayor
Oh kome, dengoyan udah luroh
(udah luroh)
Lebih baik cepat pegi suloh
(pegi suloh)
Lambat sikit kome dapat habuk
(dapat habuk)
Kalau tido jawabnye tinggey pokok
(padan muke)
Duit deghoyan, yang tue nak ke mekoh
(nak ke mekoh)
Yang mude gatey nak menikoh
(nak menikoh)
Musim deghoyan banyok sedare mare
(ramey-ramey)
Bila nebas, seko tak nampak muke
(memang gitu)

p/s: anak dara cik apple hijau sibuk gak nak deghoyan tu tapi dok pujuk pujuk kita beli kat meru aje lah kakak. abis bau deghoyan kete kita ni nanti. kalau boleh hilang bau tu 2 3 hari tak per gak....

~Adios!~

No comments:

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...