Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Ya Ramadhan...

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadhan...

Mana mana blog dan FB semua sibuk meng'wish' Selamat berpose. Termasuk lah cik apple hijau!

Tahun ini mengajar 2nd princess untuk berpuasa. ntah larat ntah tidak si kurus tu berpuasa. Dia punya impian dan hangan hangan nak berpuasa dan bersolat tarawikh punyalah besar. Tapi itulah...layan kan ajer la. Budak tengah bersemangat tu jangan ditegah tegah. Orang kata la....

Kita tinggalkan lah cerita budak kecik tu. Tau lah i nak buat camne. hihihi iyo la tu heh. Sempena hadirnya Ramadhan al-Mubarak marilah kita sama sama bermuhasabah. Syukur diberi kesempatan lagi dari Yang Maha Esa untuk mengerjakan ibadah ini bersama kaum keluarga dan rakan rakan. Tahun depan tak tahu lagi.

Renung diri. Apa yang telah kita buat kepada diri sendiri, rakan rakan dan jiran tetangga. Atau, pada orang yang selalu kita pergauli. Ye lah, dalam kehidupan kita ni macam macam perkara yang berlaku dan terjadi. Kalau diikut ikutkan mau perang dunia meletus! Waktu inilah kita belajar untuk mendidik jiwa, hati dan mental untuk berubah. Jangan waktu bulan pose ajer kau baik cik ton, cik jah, abg mat, abg man...lepas raya aekau buek layi perangai burok tu...tak dapek den nolong do.

Bulan pose ni banyak dugaannya. Lebih2 lagi kalau ada sale sana sale sini. Bawak RM5ribu pun tak cukup bak kata myLaling. Halmaklum la..nak raya, nak bergaya. Bukan sajer baju baru. Kete baru, rumah baru, langsir baru, pinggan mangkok baru, perabot baru, gelang baru, rantai baru, serba serbi baru lah kak limah oii...ataupun dok tukar kete besar, rumah besar, gelang besar, rantai besar, suami besar (haha itu suami aku)...fuuuuh...panjang lebar mencecehnya cik Timah. Sabar sabar sabar....

Adeeeeh..udah udah la tu cik apple hijau. Bulan pose ni jangan dok menganyam ketupat palas bawak bawaklah join club tadarrus tu..

p/s: geng, kalau nak gi merayau kat PKNS ke SACC ke PAS ke...jangan lupokan den ni yo...ekekekkeke

~Adios!~

3 comments:

Prince Halilintar said...

owh nk merayap laju eh...hehe

apple hijau said...

ala...nak join cakap jer la nak join...hihihi...boleh tolong bawak kan beg plastik...

Prince Halilintar said...

tu yg dua tiga kali pikir dulu sebelum join team mama shoping ni..haha

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...