Tuesday, April 6, 2010

Persediaan untuk Hari Raya Aidilfitri sudah bermula....

Wah wah wah...ko biar benar Jenab puasa pun belum dah sibuk nak raya? Puasa dah habis ganti ke? Sihat ke tak ko ni? Hey Tipah, sekarang dah bulan April. Bulan 'Lapan' ni dah posa tau. Haa...anak aku 3!anak dara plak tu semuanya. Baju kurung nak kene tempah awal Tipah oiii...

Setuju tak kalau kita kene bersiap sedia dari sekarang? Memang la...benda benda tu semua tak penting macam ustaz cakap bulan Ramadhan bulan untuk beramal ibadat dan Aidil Fitri disambut sebagai tanda kemenangan kita menjalani ibadat puasa selama sebulan. Kita dilarang untuk membazir dan berlebih lebihan di kala ini.

Yeah....i know it very well dahling...! Dulu kan mak mengaji kat sekolah ala ala sekolah pondok. Hahahahah... Tapi mak tak kuasa nak cari taylor last last minit, terpaksa beli baju ready made yg ntah apa apa size tu nyiah oiii! Berasak asak kat kompleks PKNS tu dok cari baju melayu babah dalam bulan bulan posa tu satu penyiksaan tau!

Tu pasal lah sekarang cuba kumpul sikit sikit kain yang nak kene tempah. Taylor tu plak walaupun mak ni regular costumer tapi kalau dah banyak jahitan dia nak buat tak nak juga dia terima. Anak dara bertiga tu takkan nak pakai baju kurung jer kan? Kesian budak budak... Mestilah nak kene ada baju gaun la, baju blouse la, tudungnya la, seluar jeans nye lagi. Aduyaiiii....rabak poket kalau semua nak kene beli dalam satu waktu! Dan tahu lah rege baju budak budak ni mengalahkan baju orang dewasa! Kadang kadang tak masuk akal sungguh bila tengok tag price kat baju baju tu. Baju kecik harga besar....waahhh!!!

But, don't worry my dear dahling....mak siap buat bajet list untuk persiapan raya. InsyaAllah tak over bajet. Mak ukur baju kat badan sendiri okey... Gitu lah ceritanya dek non dek non sekelian (ni dah tiru gaya sifu hani berceloteh hehehehhe...sifu, tumpang lalu...).

No comments:

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...