Thursday, January 10, 2013

friends


saya teringat pada bos lama saya, katanya "kalau kita mempunyai 100 orang kawan tetapi 50 orang daripadanya tidak mahu berkawan dengan kita, kenapa kita harus berkawan terus dgn mereka. Pergilah pada 50 orang kawan lagi yang mahu berkawan dengan kita dan sentiasa baik dgn kita." Lebih kurang macam tu la bunyi nya.

Tiba2 saya nak bercerita tentang kawan2 saya. Saya punya ramai kawan yang baik. Kawan2 dari zaman sekolah rendah & menengah, zaman bekerja dan zaman 'masa kini'. Tidak kira kawan perempuan ataupun lelaki. Alhamdulillah....

Cumanya apabila saya terkenang satu persatu kawan2 saya yang baik itu, tatkala mereka memberikan layanan yang baik. Adakah aku berbuat begitu juga kepada mereka? ketika mereka menghulurkan pertolongan dan nasihat, adakah aku juga pernah melakukan begitu terhadap mereka? moralnya, buat baiklah dgn semua orang. heh!

Apa pun saya percaya, "We get what we give." Walau kadang kala "susu di balas tuba." but, untuk memberikan hukuman itu bukan kerja kita. Dan sesuatu yang berlaku itu pasti ada sebab dan hikmahnya. 'Tuba' itu mungkin pelajaran terbaik untuk kita meneruskan kehidupan.

I miss all of you guys! Gg, Ros (remember sy pernah cerita pasal mereka? love both of them much!) kak sari (dalam diam..she is one of my Idol), nik (sejuk hati bila berbicara dgn nya + tempat mengadu pun iye), kak jun (miss u k.jun), cik sue (skrg dh jd Pn. sue) yimz rizal (kawan yg akan menjadi anak buah), kak shida, kak das, of cos kak baiti, kak sue, jue, kak jaz, jali, azam (ofismate OM yg sentiasa menyokong saya di sini + sayang korang!), Hani (never forget u dahling!) Hadri (my coursemate, kalau dia tak de mati kutu saya di tempat org ni!) Aszil (ex-boss yg sgt baik) Kerul Anuar(WSQ) and my old friend Mohsan (semoga tenang di perantauan).  who else? maafkan saya andai nama tidak tertulis jgn kecik hati ye...i'm just a human being.

Macam artis menang award plak ye? No! I really do appreciate all my friends. Nak bagi hadiah tak mampu dowh...ha ha ha.

note: ikhlas itu sangat penting peeps!

salam sayang dari saya ~ sayangi lah saya..eh? hehehehehheheheeee...

3 comments:

fadzli Amir said...

Salam...tak berkesempatan nak singgah...sorry...memang betul tu...tapi ada diantara kawan2 saya yg telah pergi dulu dijemput yg Esa dlm usia masih muda..Alfatihah

apple hijau said...

@fadzli ~ iyela...lupa pula pd kwn2 yg telah tinggalkan kita...smg mereka aman 'di sana' Ameen... Alfatihah

shida mj said...

mis u too nab..
terlalu cepat masa berlalu
byk btul kenangan kita ye

kawan. oh. kawan.

Dalam dunia ni kita ada macam-macam jenis kawan. ada kawan menangis sama-sama. ada kawan makan sepinggan tidur sebantal. ada kawan yang ...